Katarski emir: Zaljevske zemlje ne žele kraj krize

Katarski emir je izjavio da arapske zemlje koje su uvele kopnenu, morsku i zračnu blokadu njegovoj državi nemaju želju da riješe krizu.

Govoreći na sjednici Vijeća Šura (parlament) u utorak, Sheikh Tamim Bin Hamad Al Thani je rekao da Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat izbjegavaju dijalog i ne žele riješiti situaciju.

Zaljevske zemlje uvele su blokadu Kataru u junu, optužujući ga da podržava terorizam i ima bliske veze sa saudijskim rivalom Iranom, što je Doha odbacila.

“Govorim vam otvoreno. Mi mislimo ono što kažemo kada kažemo da smo spremni na dogovore kroz dijalog zasnovan na međusobnom poštovanju prema suverenitetu i zajedničkim obavezama… ali, s druge strane, znamo da znakovi koje primamo ukazuju da zemlje koje su nametnule blokadu ne žele rješenje.”

‘Katar izvukao korist iz krize’

Katarski emir je također kazao da zaljevske zemlje potcjenjuju snagu katarskog naroda koji živi pod blokadom.

“Ove zemlje s ovakvim stavom su otvorile novu fazu u odnosima među zaljevskim nacijama. Mi smo izvukli korist iz ovog iskustva; to je izvuklo ono najbolje iz naših ljudi, to je doprinijelo oblikovanju katarskog nacionalnog identiteta i ojačalo nacionalno jedinstvo s vodstvom”, dodao je.

Kazao je i da Katar “vodi politiku suzdržavanja” tokom krize te da “zemlje koje su uvele blokadu nisu uspjele uvjeriti međunarodnu zajednicu u optužbe protiv Katara”.

“Katarski trud u borbi protiv terorizma je dokumentiran i poznat svima”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera