Katarski projekat ‘Šuma u Sahari’

Bogatstvo Katara izgrađeno je na prirodnom gasu. No, domaćin ovogodišnjih UN-ovih razgovora o klimi, koristi dio tog novca za ulaganje u nove zelene tehnologije.

Finansiran od jednog od najvećih proizvođača đubriva, projekt Šuma u Sahari testira konvencionalni način razmišljanja.

Kombinira niz etabliranih zelenih tehnologija, poput solarne energije i hlađenja isparavanjem, u jedan sistem.

Iz okoliša uzima samo slanu vodu, sunčevu svjetlost i zrak, navodi novinar Al Jazeere Tarek Bazley koji je posjetio katarski industrijski grad Masaieed.

„Ovaj projekat ima za cilj da pokaže kako se hrana i voda mogu proizvoditi na održiv način, čak i u oštroj klimi kao što je katarska“, navodi Bazley.

„Problem je što je projekat skup, ovaj mali testni objekat je koštao više od pet miliona dolara. Trenutno se uzgajaju uglavnom krastavci. Pravo pitanje je može li se graditi i funkcionirati na komercijalnom nivou, te da li će cijena biti isplativa.“

Joakim Hauge, predsjednik Uprave projekta, navodi kako se sve tehnologije grade u komercijalne svrhe.

„Ono što mi pokušavamo jeste povećati efikasnost kombinirajući ih u sistem, tako da otpad jedne tehnologije postaje resurs za drugu“, ističe Hauge.

Sofisticirani senzori

Budući da koristi slanu vodu umjesto slatke, istraživači kažu da ova tehnologija čini dostupnim zemljište koje je trenutno neupotrebljivo, ili koje je ugroženo porastom nivoa mora.

Rad sistema prati mreža sofisticiranih senzora.

„Tu je mnogo različitih tehnologija i sve su uvezane i dijele resurse. Toplota teče od jedne do druge. Jedna koristi slanu vodu i pretvara je u koncentriranu salamuru, koja prelazi u drugu i stvara sinergije između tehnologija, koje cijeli sistem čine boljim od bilo koje pojedine tehnologije“, ističe Virginia Corless, menadžer za nauku i razvoj projekta.

Hauge ističe kako se moraju „razviti rješenja koja imaju trostruku korist“.

„Trebaju biti dobra za ljude, dobra za okoliš i imati dugoročnu finansijsku održivost.“

Ovaj pilot projekat ima sredstva samo za sljedeću godinu. No, istraživači se nadaju da će zbog njihovog uspjeha projekat biti produžen i razvijen na komercijalnom nivou.

Kada bude dokazan, kažu da bi ovaj sistem mogao osigurati hranu i vodu na zelen i održiv način gotovo bilo gdje u svijetu.

Izvor: Al Jazeera