Katarski rijal bilježi oporavak uprkos krizi

Rijal je od 2001. godine službeno fiksiran na kurs od 3,64 prema dolaru (Reuters)

Katarski rijal zabilježio je oporavak u odnosu na američki dolar nakon dva dana oštrih padova uzrokovanih diplomatskim sporom između Katara i susjednih arapskih zemalja.

Rijal se prema mjesečnom prosjeku razmjenjuje po kursu 3,751 u odnosu na dolar, navodi Reuters, nakon što je taj nivo u ponedjeljak iznosio 3,793.

Tromjesečni prosjek pokazao je oporavak i danas iznosi 3,755 u odnosu na jučerašnjih 3,796 rijala prema dolaru.

Katarska imovina je pod pritiskom nakon što su Saudijska Arabija i saveznici, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Egipat prije tri sedmice nametnule blokadu ove zaljevske zemlje.

Četiri arapske sile optužuju Katar da podržava oružane grupe, a tokom vikenda su izdale ultimatum u kome, između ostalog, traže od Katara da zatvori tursku vojnu bazu.

Rijal je od 2001. godine službeno fiksiran na kurs od 3,64 prema dolaru.

Prema uredbi, centralna banka će “kupovati dolar po kursu koja ne prelazi 3,6385 rijala i bankama prodavati američku valutu po kursu koji ne prelazi 3,6415”.

Zaljevski bankari koji posluju unutar i izvan Katara kažu da su trenutne oscilacije vjerovatno rezultat načina na koji ekonomske sankcije protiv Katara ometaju trgovanje između banaka.

Mnoge banke iz Saudijske Arabije, UAE i Bahreina smanjile su ili obustavile trgovanje s institucijama iz Katara, bojeći se sankcija svojih vlada.

Opreznost banaka

Međunarodne banke su postale opreznije zbog političkog rizika.

To je usporilo deviznu trgovinu, osobito između banaka koje djeluju u zemlji i inostranstvu. Došlo je do stvaranja uskog grla u snabdijevanju offshore kompanija dolarima, zbog čega je rijal doživio pad.

Budući da su veze između katarskih banaka i offshore banaka u centrima poput Bahreina i Londona zahvaćene sankcijama, snabdijevanje trenutno ne stiže do svih krajeva tržišta.

Šeik Abdullah bin Saoud Al Thani, čelnik centralne banke Katara, nedavno je izjavio da Katar “ima dovoljno deviznih rezervi da zadovolji sve zahtjeve”.

Izvor: Al Jazeera