Katarski šef diplomatije danas sa Tillersonom u Washingtonu

Katarski ministar vanjskih poslova susrest će se danas sa američkim kolegom u Washingtonu nakon što je američki State Department izrazio zbunjenost blokadom Katara koju podržava Saudijska Arabija.

Šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani razgovarat će danas sa Rexom Tillersonom, nekoliko dana nakon što je Katar odbacio zahtjeve Bahreina, Egipta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U ultimatumu se zahtijeva da Katar realizira 13 zahtjeva kako bi se okončala trosedmična diplomatska i trgovinska blokada države.

Katarski šef diplomatije je, u intervjuu za France 24 na arapskom jeziku, istakao kako Katar „uvijek poštuje međunarodne zakone“ i igra ključnu ulogu u međunarodnoj koaliciji koja se bori protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Vlade četiri arapske države ranije ovog mjeseca su objavile kako prekidaju sve veze sa Katarom, optuživši ga da podržava „ekstremističke grupe“, što Doha negira.

Prikriveni politički spor

Tillerson poziva na diplomatsko rješenje situacije, a SAD traži formiranje liste zahtjeva koji su „realni i provedivi“.

Istakavši sve veću frustraciju administracije zbog djelovanja saudijskog bloka u krizi, glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert nedavno je pozvala sve strane da riješe probleme.

Nauert je postavila pitanje da li je zaista navodna podrška Katara terorizmu pravi uzrok krize ili je riječ o prikrivenom političkom sporu.

Uz prekid diplomatskih veza, susjedi Katara su protjerali katarske državljane, zatvorili svoj zračni prostor za katarske avione i blokirale jedinu kopnenu granicu koja je ključna za uvoz hrane.

Katar je dom najveće američke baze u regiji, Al-Udeida, dok je Bahrein dom Pete flote američke mornarice.

Izvor: Al Jazeera i agencije