Katarski šeik Abdullah hospitaliziran u Kuvajtu

Šeik Abdullah bin Ali Al Thani snimljen je u invalidskim kolicima nakon dolaska u Kuvajt iz UAE-a (Al Jazeera)

Član katarske kraljevske porodice, koji je, navodno, bio zadržan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), prebačen je u bolnicu ubrzo nakon dolaska u Kuvajt.

Šeik Abdullah bin Ali Al Thani snimljen je u invalidskim kolicima nakon dolaska u Kuvajt iz UAE-a, kazali su izvori za Al Jazeeru.

Abdullahov brat, šeik Khaled, kazao je Al Jazeeri u utorak da je zdravlje njegovog brata narušeno zbog iscrpljenosti i pritiska kojem je bio izložen kod vlasti u UAE-u.

Šeik Khaled dodao je da je stanje njegovog brata stabilno i da će uskoro napustiti bolnicu.

Šeik Abdullah objavio je u nedjelju video u kojem navodi da mu nije dopušteno napustiti rezidenciju u Abu Dhabiju.

‘Zatvoren u rezidenciji’

U poruci je kazao da, ako mu se nešto dogodi, to neće biti krivica Katara.

Šeik Abdullah živi u Saudijskoj Arabiji od početka blokade uvedene Kataru. Saudijska Arabija i Emirati ranije su ga predstavljali kao potencijalnu zamjenu za katarskog emira.

“Trenutno se nalazim u Abu Dhabiju. Domaćin mi je šeik Mohammed. Zatvoren sam u svojoj rezidenciji. Nije mi dopušteno otići. Strahujem da bi mi se nešto moglo dogoditi i da bi Katar mogao biti okrivljen za to”, naveo je u videu.

“Zbog toga vam svima želim reći da, ako mi se nešto dogodi, Katar ne može biti okrivljen za to. Moj domaćin trenutno je šeik Mohammed i on će biti odgovoran za ono što mi se možda dogodi. Na kraju, želim pozdraviti narod Katara, Emirata, Saudijske Arabije i sve stanovnike Zaljeva. Hvala.”

Zaljevska kriza

Abdullah je sin katarskog emira iz 1960-ih, šeika Alija bin Abdullaha Al Thanija. Decenijama se nije pojavljivao u javnosti dok prošlog ljeta nije izbila diplomatska kriza.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat prekinuli su odnose s Katarom u junu prošle godine, optužujući vladu te zemlje za podržavanje terorizma, što Doha poriče.

Abdullah se nakon toga povremeno pojavljivao na televizijama u Saudijskoj Arabiji i UAE-u izražavajući svoj stav o podršci mjerama protiv Dohe.

Na sastanku Arapske lige u Kairu u septembru katarski ministar vanjskih poslova rekao je da Saudijska Arabija želi svrgnuti katarskog emira Tamima bin Hamada Al Thanija i zamijeniti ga Abdullahom.

Izvor: Al Jazeera