Kataru za 48 sati produžen rok da odgovori na zahtjeve

Kuvajtski emir posreduje u rješenju zaljevske krize (EPA)

Saudijska Arabija i tri savezničke države koje su prekinule veze s Katarom zbog navodne podrške islamskim grupama i zatopljivanja odnosa s Iranom odlučile su toj zemlji dati dodatnih 48 sati za prihvaćanje njihovih zahtjeva, navodi se u zajedničkom saopćenju koje je objavila saudijska državna novinska agencija SPA.

Kuvajt je primio odgovor Katara na listu od 13 zahtjeva koju su sastavile zemlje predvođene Saudijskom Arabijom, javila je kuvajtska državna agencija KUNA u ponedjeljak.

Ne navodeći da li je Katar odbio ultimatum, kao što je očekivano, KUNA je navela da je kuvajtski emir šeik Sabah Al Ahmad Al Jaber Al Sabah zatražio od Saudijske Arabije i tri savezničke države koje bojkotiraju Katar da toj zemlji daju još 48 sati. Kuvajt posreduje u rješenju zaljevske krize.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske odnose s Katarom 5. juna, na osnovu optužbi da Doha podržava “ekstremizam” i da je prebliska s Iranom – ove optužbe Katar negira.

Nakon dvije sedmice, četiri arapske države dale su 10-dnevni ultimatum Dohi da ispuni listu od 13 zahtjeva kako bi se okončale mjere protiv Katara.

Ne postoje druge informacije o službenom odgovoru Katara, ali je šef diplomatije te zemlje rekao da Doha ne može prihvatiti zahtjeve, kazavši da je lista sastavljena da bude odbijena.

On je, govoreći u Rimu u subotu, objasnio kako Doha želi razgovarati, ali ne o zahtjevima kojima se narušava suverenitet Katara.

“Svima je jasno da se ovim zahtjevima želi narušiti suverenitet države Katar, ugušiti sloboda govora i nametnuti mehanizam revizije i provjere za Katar”, kazao je katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdurahman Al Thani.

Insistiranje Rijada

“Vjerujemo da svijetom ne upravljaju ultimatumi, već međunarodno pravo i poredak koji ne dozvoljava velikim državama da zlostavljaju male”.

Međutim, Saudijska Arabija i saveznici insistiraju da o zahtjevima nema pregovora.

Ministri vanjskih poslova Egipta, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina sastat će se u srijedu u Kairu kako bi raspravljali o Kataru, saopštile su egipatske vlasti.

Ambasador Emirata u Rusiji, Omar Ghobash, ranije je kazao da bi se Katar mogao suočiti s novim sankcijama ako ne ispuni zahtjeve.

U zahtjevima, objavljenim uz desetodnevni rok prošle sedmice, uvršteno je smanjivanje odnosa s Iranom, gašenje Medijske mreže Al Jazeera i turske vojne baze u Dohi.

Zvaničnik američkog State Departmenta izjavio je u nedjelju da Washington ohrabruje “sve strane da budu suzdržane kako bi omogućile produktivne diplomatske diskusije. U potpunosti podržavamo Kuvajtsko posredovanje”.

Izvor: Al Jazeera i agencije