Katastrofa u Japanu: 20.000 mrtvih

Plimni val visine deset metara pomeo sve pred sobom (EPA)

Zemljotres, najsnažniji u posljednjih 140 godina, uzdrmao je u martu Japan.

Nastao je plimni val visine deset metara koji je pomeo sve pred sobom, usmrtivši oko 20.000 ljudi, te teško oštetivši nuklearnu centralu Fukushima-Daiichi, iz koje je iscurio radioaktvni materijal.

Istovremeno su trajali dramatični spasilački napori i pokušaji da se spriječi teška nuklearna katastrofa.

Uslijedile su masovne evakuacije stanovništva, a vijesti o stepenima radijacije su bile kontradiktorne. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 18. marta poručila da širenje radijacije ne predstavlja izravnu opasnost za ljudsko zdravlje.

No, 12. aprila Japan je objavio sedmi stepen nuklearne katastrofe, čime je Fukushima-Daiichi praktično izjednačena s katastrofom u Černobilu 1986.  

Šteta je procijenjena na nekoliko milijardi dolara.

Veliki problem

Skupina japanskih stručnjaka je 26. decembra kritizirala elektrodistributera Tepco zbog nedostatne pripreme i organizacije za nesreću u nuklearnoj elektrani Fukushima-Daiichi.

“Postojao je velik problem u pripremi za nuklearne katastrofe”, navodi se u izvještaju stručnjaka.

Zvaničnici koji su upravljali nuklearnom elektranom morali su predvidjeti nepredvidivo, kazao je predsjedavajući komisije Yotaro Hatamura, profesor mašinstva na Univerzitetu u Tokiju.

“Valovi cunamija viši od predviđenih ne mogu biti isprika Tokyo Electric Power (Tepco) za reagiranje na nesreću najtežu od one u Černobilu 1986.”, ocijenili su istražitelji.

Komisija nezavisnih stručnjaka koju je postavila vlada osudila je korištenje riječi „nepredvidiv“ od strane predstavnika nuklearne elektrane i vlade prilikom opisivanja obima katastrofe i objašnjavanja zašto je nisu mogli zaustaviti.

Izvor: Al Jazeera