Katastrofalne štete od suše u Sloveniji

Neke će najvažnije poljoprivredne kulture po ocjenama slovenskih stručnjaka imati samo trećinu prosječnog uroda, a nastradali su i maslinici (EPA)

Posljedice dugotrajne suše u Sloveniji stručnjaci već upoređuju sa onima iz 2003. godine kad znatnijih oborina nije bilo od marta sve do septembra, a štete na poljoprivrednim kulturama smatraju se katastrofalnima.

„Šteta je skoro nepopravljiva jer su usjevi ušli u zaključnu fazu vegetacije“, rekla je za POP-TV Ana Žust iz državne agencije za okolinu.

Travnjaci su suhi i nema košnje, a kukuruz koji se suši i ima vrlo male klipove pogodan je možda samo za silažu jer su oborine na sjeveroistoku države za tu kulturu zakasnile mjesec dana.

Lanjske zalihe sijena polako nestaju, pa će hranu za krave, bikove i svinje možda trebati uvoziti.

Proljeće bilo sušno

Neki stručnjaci sada predlažu da se makar samo za svinjogojce intervenira kukuruzom iz državnih rezervi.

Neke će najvažnije poljoprivredne kulture po ocjenama slovenskih stručnjaka imati samo trećinu prosječnog uroda, a nastradali su i maslinici.

U vinorodnim krajevima Slovenije zbog ranog dozrijevanja grožđa berba će početi već krajem iduće sedmice, a proizvođači očekuju vrlo dobru kvalitetu vina.

Teške posljedice ljetne suše pogoršava činjenica da je i proljeće bilo vrlo sušno, zbog čega je količina vode u zemlji pred ljeto bila mnogo manja od one koja je uobičajena i poželjna.

Izvor: Agencije