Katolička crkva razmatra pitanje razvoda

Biskupi Katoličke crkve, po završetku izvanredne Sinode o obitelji, objavili su poruke u kojima spominju kako Crkva razmatra pitanje razvoda, no poslana je i općenita poruka po kojoj – Crkva treba biti otvorena za sve.

Najveće i najčešće čudo, prema biskupima, jest brak, kao trajna i neraskidiva ljubav između muškarca i žene i tom porukom obilježava se konac zasjedanja izvanredne Sinode, crkvenog sabora biskupa Katoličke crkve posvećenog obitelji.

U poruci biskupi navode siromaštvo, nasilje i zlostavljanje kao vodeće izazove suvremene obitelji.

No, što je s homoseksualizmom? Crkva treba biti otvorena svima, uzvraćaju biskupi.

“Pitali ste jesu li homoseksualci dobrodošli. Rekao bih da jesu, svakako. Oni su dio Crkve, brinemo za njih. U Mumbaiju sam susreo neke ljude gay orijentacije, koji su me pitali isto to. Pitali su i da li bih služio za njih misu. Odgovorio sam da svakako bih, jer su dio Crkve. Nema govora o nekoj osudi osobe. To je bitno”, poručio je kardinal Oswald Gracias, nadbiskup Mumbaija.

Nejedinstvo u odluci

Još jedno pitanje koje opterećuje crkvenu stvarnost su razvedeni parovi koji su se opet oženili. Dosad se nisu mogli ispovijedati ili primati druge crkvene sakramente, ali se razmišlja o promjeni tog pristupa.

“Postoje parametri, katolička doktrina i pastoralna praksa. Pitanje je kako kombinirati dvoje, koji pristup napraviti. To je nešto o čemu trebamo još raspravljati među sobom, što ćemo i učiniti tokom godine. Moramo pomoći Svetome Ocu u donošenju odluke”, dodaje kardinal Gracias.

Iako sama poruka Sinode nije dotaknula teška pitanja, ipak je nije podržalo 16 biskupa.

No, detaljnije preporuke i mišljenja, pa i o homoseksualcima te pitanju razvedenih, sadrži zaključno izvješće koje će biti uručeno crkvenom poglavaru papi Franji.

Izvor: Al Jazeera