Katolička crkva se izvinila za ulogu u genocidu u Ruandi

Više od 800.000 Tutsija i umjerenih Hutua ubijeno u genocidu (AP)

Katolička crkva u Ruandi izvinila se zbog svoje uloge u genocidu iz 1994. godine, saopćivši da žali zbog djela onih povezanih s Crkvom koji su učestvovali u višestrukim masakrima.

U saopćenju Crkve priznaje se da su njeni članovi planirali, pomagali i izvršavali genocid u kojem su tvrdolinijaški Hutui ubili više od 800.000 etničkih Tutsija i umjerenih Hutua.

“Izvinjavamo se za sva loša djela koja je Crkva počinila. Izvinjavamo se u ime svih kršćana za sva počinjena loša djela. Žalimo što su članovi Crkve prekršili zakletvu o poštivanju Božijih zapovijedi”, navedeno je u saopćenju Konferencije katoličkih biskupa, koje je pročitano u župama širom zemlje.

Mnoge žrtve umrle su od ruku svećenika, pripadnika klera i časnih sestara, tvrdi se u svjedočenju preživjelih, a Vlada Ruande je navela da su brojni umrli u crkvama u kojim su potražili utočište.

U godinama nakon genocida, koji je izazvan spornim padom aviona u kojem je poginuo tadašnji predsjednik iz naroda Hutu, lokalna crkva je odbijala napore Vlade i grupa preživjelih da prizna saučesništvo Crkve u masovnim ubistvima, kazavši da su crkveni zvaničnici koji su učestvovali u zločinima djelovali na svoju ruku.

Pozitivni razvoj događaja

Saopćenje biskupa smatra se pozitivnim razvojem događaja u naporima za pomirenje u Ruandi.

“Oprostite nam za zločine iz mržnje u zemlji i oprostite nam zbog naše mržnje prema kolegama samo zbog njihove etničke pripadnosti. Nismo pokazali da smo jedna porodica, nego smo ubijali jedni druge”, navodi se u saopćenju.

Biskup Philippe Rukamba, glasnogovornik Katoličke crkve u Ruandi, rekao je da se saopćenje poklapa sa zvaničnim okončanjem Svete godine milosti, koju je papa Franjo proglasio kako bi potaknuo velika pomirenja i oproste u svojoj crkvi i širom svijeta.

Tom Ndahiro, istraživač genocida u Ruandi, rekao je kako se nada da će saopćenje Crkve potaknuti jedinstvo među stanovnicima Ruande.

“Drago mi je što su se u saopćenju biskupi izvinili što nisu bili u stanju spriječiti genocid”, rekao je Ndahiro.

Izvor: Agencije