Katolička crkva ublažila stav o razvodu

Katolička crkva ublažila je stav o razvodu, ali ne i prema homoseksualcima.

Papa Franjo zalaže se za suočavanje sa, kako kaže, teškim pitanjima neustrašivo, ne gurajući glave u pijesak.

Tri sedmice u Vatikanu se raspravljalo o porodičnim temama i familiji u modernom svijetu.

U fokusu kardinala i biskupa su nevjenčani parovi, samohrani roditelji, ali i razvedene osobe te članovi gej zajednice.

Na jednoj strani su reformisti koji su željeli biti otvoreniji prema ovim pitanjima, a na drugoj konzervativna struja, koja je protiv ublažavanja crkvenih načela.

Reintegracija u krćansku zajednicu

Zajedno su morali donijeti dokument i preporuke o reformama i uputiti ih papi Franji, koji je krajnja adresa odlučivanja.

“Dvije stotine i šezdeset pet predstavnika Sinoda prisutno je na glasanju. Obratite pažnju, 94 člana dobila su dvotrećinsku većinu. To je veoma važno. Ako postoje čuda, dogodila su se“, kazao je otac Thomas Rosica.

Iako je ublaženo stajalište prema razvedenim osobama i reintegraciji u kršćansku zajednicu, nije bilo takve spremnosti o homoseksualcima.

Biskupi su potvrdili kako se ljudi moraju poštivati bez obzira na njihove seksualne sklonosti, no u dokumentu se navodi da nema nikakvog temelja za istospolni brak, koji se ne može upoređivati sa heteroseksualnim.

Za Papu, koji se zalaže za promjene, to je razlog za novu kritiku ultrakonzervativcima u crkvi.

Sa pitanjima koja predstavljaju izazov za porodicu, crkveni poglavari moraju se odvažno suočiti, bez guranja glave u pijesak, jasno je poručio.

Postoji zagovaranje umjerenije retorike u završenom dokumentu, ali napredna struja u Katoličkoj crkvi nije pobijedila, smatra dio analitičara.

“Kada je riječ o ostatku svijeta, onog sekularnog, ne katoličkog, veoma malo se toga desilo. Malo smo promjena vidjeli“, istakao je novinar iz Irske Paddy Agnew.

Vrijednosti Crkve

“O teškim slučajevima i ranjenim porodicama ne može se donositi mišljenje zatvorenog srca“, istakao je u Papa govoru.

“Papa je naglasio kako nije samo pitanje da se dosljedno slijedi što je napisano u dokumentu, već da se fundamentalno interpretiraju vrijednosti Katoličke crkve. To je način da se izvrši reintegracija svih u crkvu. I onih sa različitim seksualnim preferencijama, onih ranjihvih i razdvojenih“, zaključio je novinar iz Meksika, Hector Manuel.

Vatikanski samit, koji su dijelom obilježili skandali ili glasine o tumoru na mozgu pape Franje, poglavar Katoličke crkve, opisao je, ipak, kao širenje horizonata, izdizanje nad teorijama zavjere i uskogrudnosti. Reforme u crkvi sada su na njemu.

Izvor: Al Jazeera