Kavazović: U BiH potpisan savez sa đavolom

Kavazović kaže da nema prave katarze u BiH (Anadolija)

Uoči svečanog otvaranja Ferhad-pašine džamije u Banjoj Luci u subotu, Husein Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u BiH, izjavio je kako se na taj događaj ne može gledati kao na prekretnicu u državi.

“Slažem se da je Ferhadija bila i ostala činjenica, bez obzira na necivilizacijski odnos ispoljen prema njoj. Sada se taj odnos pokušava ispraviti i to je dobro“, rekao je Kavazović u intervjuu za Nezavisne novine.

“Nisam od onih koji ne vide provaliju koja još zjapi ispred nas. Prave katarze još nema. Još smo daleko od toga da iskreno pogledamo jedni drugima u oči i kažemo: ‘Žao nam je. Stvarno nam je žao!'“, istakao je.

Kazao je da datum otvaranja Ferhadije treba biti poticaj za sve koji žive u BiH.

BiH liči na privatan posjed’

“Kada bismo mogli datume rušenja Ferhadije, pravoslavnog hrama u Mostaru i samostana u Derventi proglasiti danima nacionalne tragedije, pokazali bismo da se nešto u nama promijenilo, pa bismo onda mogli govoriti da smo postali odgovorniji. Ali, prije će biti da su nam važniji vašari i teferiči na koje izvodimo našu djecu i mladež, a džamije, hramovi i samostani mjesta zastrašivanja. Nema se tu ko pozivati na odgovornost“, tvrdi reis.

Prema njegovom mišljenju, Ferhadija je simbol muslimanske vjerničke odlučnosti da se živi postojano u svojoj duhovnosti, ali i simbol bošnjačke istrajnosti da se živi slobodno, bez obzira na žrtvu.

“Simbolika se pojavljuje, bez sumnje, u beskompromisnom otporu zlu, mržnji i ubijanju duha jednog naroda. Mogla bi u sebi ponijeti i potencijal prihvatanja od strane drugih, kao mogućnost koja se najavljuje“, kazao je.

BiH, tvrdi, liči na privatan posjed.

“Čiji je to posjed, ne pitajte me. Ona nije republika, a kada to nije, onda vam je jasno kako se prema nama odnose. Uspostavljeni, da ne kažem nametnuti, mir bio je spas iz pakla u koji smo bili gurnuti u toj velikoj pomami rastakanja Jugoslavije i stvaranja ‘velike Srbije’, pa i ‘velike Hrvatske’, zašto to ne kazati. Ako i razumijemo nametanje mira, kako da razumijemo nametanje konstitucije koja ima sva obilježja nedemokratske tvorevine i aparthejda i to od strane država s demokratskim ustanovama i tradicijom?“, pita se Kavazović.

Mišljenja je da je u BiH potpisan savez sa đavolom i to su učinili oni za koje se nikada ne bi moglo posumnjati da će to učiniti.

“Ono što me raduje je to da ovo nije ugovor naroda s đavolom, pa se nadam da mu, kao i svakom zlu, ima kraja“, rekao je reis.

Na pitanje vidi li odgovornost vjerskih lidera u BiH za političku situaciju u toj zemlji, Kavazović je kazao da “niko ovdje nije anđeo ili melek, kako mi kažemo, ali nisu svi isti i ne može se ta odgovornost izjednačiti“.

‘Stigmatizacija Bošnjaka nikad nije prestala’

“Ni to ne bi bila istina. Jedni su nastojali preživjeti, a drugi realizirati nacionalističke planove i projekte. Činjenice su tu, ako ih želimo vidjeti. Kod naših vjerskih ljudi ne postoji kajanje za počinjene greške prema drugima, kao jedna od najbitnijih odrednica duhovnog života čovjeka. A ako ne postoji kajanje, onda nam nedostaje važan temelj vjere. Zato nam ide ovako ukrivo i naopako“, istakao je Kavazović.

Kazao je da stigmatizacija Bošnjaka u BiH nikad nije prestala te da ona traje od 19. stoljeća.

“I vjerski i politički prvaci našeg naroda su sasvim jasno kazali što o tome misle. Pitanje koje je ispred nas jeste što to mi možemo učiniti u prilikama kada nismo vlasnici problema. Problem je izvan nas, pa se pitam: ‘Bože, borimo li se to s utvarama koje nam drugi priređuju?’ Ali, činiti moramo ono što osjećamo da je ispravno. Zasad vidimo samo vanjsku manifestaciju zla. Čiju legitimaciju ovi zločinci nose, još nam nije potpuno jasno. Puno je interesa u igri. Bošnjaci su u teškom procjepu. Nad njima je počinjen strahovit zločin od bliskih rođaka u etničkom smislu, a nakon toga ih pokušavaju odvesti na krivi put oni koji se izdaju za njihovu duhovnu braću. Pokušavam im ukazati da se klonu zabluda i da se brinu o sebi, dovoljno je opasnosti na njihovom vratu i bez tuđih razračunavanja“, kazao je.

Kavazović je rekao da ne postoje imami koji djeluju izvan Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Govorio sam o uzurpatorima vjerskog autoriteta, o kvazipredvodnicima, koji se poput nadriljekara pokušavaju prikazati kao vjerski predvodnici. Ozbiljna država, kažem ozbiljna, nikada ne bi dozvolila da ljude liječe nadriljekari“, zaključio je reisul-ulema.

Izvor: Agencije