Kazna BiH za incidente tokom meča s Izraelom

U obrazloženju se navodi da je NFSBiH kažnjen zbog nepoštivanja himne gostiju, paljenja i bacanja baklji, kao i rasističkog ponašanja (AP)

Kontrolna, etička i disciplinska komisija Evropske nogometne federacije, kaznila je Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine sa 18.000 eura globe i zatvaranjem sjeverne tribine na zeničkom stadionu Bilino polje na narednoj domaćoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj.

Kazna je izrečena zbog incidenata navijača na utakmici kvalifikacija za plasman na EURO s Izraelom, igranoj 12. juna u Zenici.

U obrazloženju se navodi da je N/FSBiH kažnjen zbog nepoštivanja himne gostiju, paljenja i bacanja baklji, kao i rasističkog ponašanja.

U susretu s Izraelom Bosna i Hercegovina je slavila rezultatom 3:1, no utakmici u Zenici prethodilo je gaženje zastave na ulicama ovog bh. grada.

Gostovanje Andore

Potom su posjetitelji na stadionu Bilino polje zviždali tokom izvođenja izraelske himne, a tokom utakmice mogli su se čuti rasistički povici “Juden Auf Wiedersehen”, što na njemačkom znači “Doviđenja, Židovi”.

Naredna domaća utakmica bh. “Zmajeva” u kvalifikacijskoj grupi B je 6. septembra, a gostuje Andora.

U grupi B, nakon šest odigranih kola, trenutno vodi Vels sa 14 bodova, drugoplasirana Belgija ima tri boda manje, dok treći Izrael i četvrti Kipar imaju po osam bodova.

Pretposljednja je Bosna i Hercegovina sa osam bodova, dok je Andora posljednja sa šest poraza u šest mečeva.

Izvor: Al Jazeera i agencije