Kazna za Deutsche Bank – 258 miliona dolara

Deutsche Bank će NYDFS-u platiti 200 miliona dolara, a Fedu 58 miliona dolara (AP)

Njemački bankarski gigant Deutsche Bank platit će kaznu u visini od 258 miliona američkih dolara zbog poslovanja sa državama koje su pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, poput Irana i Sirije, saopćili su danas američki regulatori.

„Kompanija nije sprovela dovoljne mjere i procedure kako bi osigurala da aktivnosti obavljane u njenim kancelarijama van SAD-a budu u skladu sa američkim zakonom o sankcijama“, saopćila je američka Uprava federalnih rezervi (Fed), koja je izrekla kaznu zajedno sa Njujorškim odjeljenjem za finansijske usluge (NYDFS), prenosi agencija AFP.

Deutsche Bank će NYDFS-u platiti 200 miliona dolara, a Fedu 58 miliona dolara, navodi francuska agencija.

Hiljade otkaza

Krajem prošlog mjeseca, Deutsche Bank je najavio kako planira ukinuti 35.000 radnih mjesta, dio kroz direktne otkaze zaposlenicima, a dio prodajom svog dosadašnjeg poslovanja.

Tim mjerama John Cryan, novi izvršni direktor, želi da najveći njemački zajmodavac postane poslovniji i profitabilniji.

Tako će Deutsche Bank uštede praviti ukidanjem 9.000 radnih mjesta s punim radnim vremenom, zatim 6.000 onih koji su radili na ugovor te više od 20.000 radnika koji su se bavili poslovima prodaje.

To će dovesti do zatvaranja lokalnog poslovanja u deset država.

Odluka je došla nakon što je objavljeno da banka ima neto gubitak od šest milijardi eura.

Neto profit pogođen je sa 5,8 milijardi eura u negotovinskoj razmjeni, uz smanjenu vrijednost koju su zabilježile investicijska banka i mala banka Postbank, koju planiraju prodati.

Izvor: Agencije