Kazna za Ryanair zbog kršenja zakona o radu

Ryanair francuskim radnicima davao irske ugovore da bi uštedio novac na platama i porezima (AFP)

Sud u Francuskoj naložio je irskoj niskotarifnoj aviokompaniji Ryanair da plati 8,1 milion eura odštete, uz kaznu od 200.000 eura zbog kršenja francuskog zakona o radu.

Apelacioni sud u Parizu presudio je da je kompanija kriva zbog toga što je radnicima davala irske ugovore da bi uštedjela novac na platama i porezima, prenosi agencija France Presse.

Socijalna izdavanja u Francuskoj kreću se od 40 do 45 posto, u odnosu na 10,75 posto u Irskoj.

Ryanair će morati platiti odštetu sindikatima, francuskom socijalnom sistemu i pilotima.

Sud je kompaniji, također, naložio da okači presudu na vrata terminala aerodroma u Marseilleu na period od mjesec dana, kao i da ju objavi u četiri novinska lista.

Naredba suda

Sud je irskoj kompaniji u oktobru 2013. naložio da plati odštetu od gotovo devet miliona eura, ali je Ryanair u junu ove godine uložio žalbu na presudu.

Kompanija na aerodromu u Marignaneu, blizu Marseilla, zapošljava 127 radnika na ugovorima koji nisu usklađeni sa francuskim zakonom o radu, bez prijavljivanja prihoda za oporezivanje u zemlji.

Ryanair se branio od optužbi navodeći da nema stalnu bazu u Marignaneu i da zbog toga može držati svoje radnike na irskim ugovorima.

Tužioci, međutim, taj argument nisu usvojili, navodeći da “ne pije vodu”, jer radnici o kojima je riječ žive u okruženju i kompanija ima kancelarije na aerodromu.

Izvor: Agencije