Kazna za Standard Chartered

Sakriveno više od 60,000 transakcija (Reuters)

Britanska banka Standard Chartered platiće Sjedinjenim Američkim Državama 327 miliona dolara u okviru poravnanja na ime optužbi da je prekršila sankcije koje je Washington nametnuo Iranu, Mjanmaru, Libiji i Sudanu, saopćilo je u utorak američko Ministarstvo finansija, prenosi Tanjug.

Vlasti u Washingtonu navode da je banka krila informacije o finansijskim transferima kroz banke u SAD, u kojima se navodi da su klijenti bili preduzeća i pojedinci koji podležu sankcijama te države, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) i drugi federalni i lokalni regulatori u SAD kaznili su banku sa ukupno 667 miliona dolara zbog kršenja sankcija.

Sakrivanje transakcija

U augustu je njujorško odjeljenje State Departmenta za finansijske usluge navelo da je Standard Chartered sakrio više od 60.000 transakcija o poslovanju sa iranskim finansijskim institucijama, u vrijednosti od 250 milijardi dolara u periodu od 10 godina.

“Današnje poravnanje rezultat je naporne međuagencijske istrage u vezi sa pokušajima Standard Chartereda da prekrši program sankcija SAD ”brisanjem” kritičnih informacija sa platnih izvještaja”, rekao je direktor OFAC Adam Szubin.

Izbjegavanje federalnih sankcija uglavnom se odnosi na sjedište banke u Londonu i filijalu u Dubaiju, koji su maskirali detalje poruka da američke vlasti ne bi vidjele pravi identitet pošiljalaca i primalaca isplata.

“Kao rezultat toga, milioni dolara su preusmjereni kroz američke banke u ime entiteta pod sankcijama, što je očigledno kršenje sankcija SAD”, naveli su u OFAC.

Izvor: Agencije