Kazne bh. strankama zbog govora mržnje

Tri stranke moraju platiti ukupno 7.000 eura kazne zbog govora mržnje (EPA)

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine izreklo je novčane kazne za tri politička subjekta zbog kršenja pravila ponašanja u izbornoj kampanji.

Srpskoj naprednoj stranci izrečena je kazna od 6.000 konvertibilnih maraka (3.068 eura) jer je njezin pristaša na predizbornom skupu, održanom krajem rujna u Bratuncu, “koristio jezik koji može izazvati širenje mržnje i koji je uvredljiv i ponižavajući u odnosu na spolnu pripadnost”, javlja Anadolija.

“S 5.000 konvertibilnih maraka (2.556 eura) kažnjena je Bosanskohercegovačka patriotska stranka – Sefer Halilović jer je njen predsjednik na predizbornom skupu, održanom 26. septembra 2016. godine u općini Novi Grad Sarajevo, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti na nasilje ili širenje mržnje”, navelo je Središnje izborno povjerenstvo.

Moguće žalbe

Istodobno, s 3.000 konvertibilnih maraka (1.534 eura) kažnjena je politička stranka Ujedinjena Srpska jer je njezin predsjednik Nenad Stevandić, gostujući u jednoj TV-emisiji 28. rujna 2016. godine, “koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje”.

Konkretno, Stevandić je u emisiji Kontekst, emitiranoj na Al Jazeeri Balkans 28. rujna, rekao kako “nema razlike u percepciji ISIL-a i SDP-a kada je u pitanje Republika Srpska”.

Odluke o izricanju navedenih novčanih kazni nisu pravosnažne i na njih se u roku dva dana od prijema može podnijeti žalba Žalbenom odjelu Suda BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije