Kazne Višem javnom tužilaštvu zbog Savamale

Višem javnom tužilaštvu u Beogradu izrečene su tri novčane kazne zbog slučaja “Savamala”.

Takvu odluku donio je povjerenik za informacije od javnog značaja u Srbiji Rodoljub Šabić. Navodi kako je Tužilaštvo odbilo njegov nalog da javnosti saopći podatke u tom predmetu, što im je zakonska obveza.

“Nepoštivanje zakona bilo kojeg tela vlasti uvek je razlog za zabrinutost, a posebno kada to čini Tužilaštvo, u čijoj definiciji stoji da mu je jedna od temeljnih dužnosti ‘štititi zakonitost’.”

“A u konkretnom, inače više nego neugodnom slučaju ‘Savamala’, koji s razlogom privlači veliku pažnju, a uskraćivanjem javnosti informacija koje su sasvim očigledno legitiman predmet njenog interesa i čije objavljivanje ne može ugroziti niti jedan legitiman interes, slučaj dobija dodatnu nepoželjnu dimenziju”, poručio je on.

Šabić u saopćenju navodi da su novčane kazne izrečene povodom tri zahtjeva za informacije koje se odnose na slučaj “Savamala” – o profesionalnoj biografiji postupajućeg tužioca, o tome jesu li protiv osoba koje nisu postupale po zahtjevima tužioca u toku istrage pokrenuti krivični postupci, kao i o tome jesu li protiv istih osoba pokrenuti disciplinski postupci te, ako jesu, brojeve akata kojima je to učinjeno, prenosi Tanjug.

Konačna rješenja

On podsjeća da su rješenja povjerenika prema zakonu konačna, obavezujuća i izvršna, ali da Više tužilaštvo po njemu ipak nije postupilo, već ga je obavijestilo da je sve spise predmeta proslijedilo Apelacionog javnom tužilaštvu u Beogradu.

Budući da takav postupak nije predviđen Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Šabić navodi da se “nameće zaključak da Više tužilaštvo uspostavlja nov, u pravnom poretku nepostojeći mehanizam za izigravanje prava javnosti, što je kažnjiv prekršaj”.

Šabić navodi i da ga je Više javno tužilaštvo dopisom obavijestilo da se obratilo Republičkom javnom tužilaštvu s inicijativom da tužbom kod Upravnog suda zatraži poništenje rješenja povjerenika.

U izbornoj noći, 24. i 25. aprila 2016, u Hercegovačkoj ulici maskirani ljudi bagerima su porušili nekoliko objekata, maltretirali i vezivali ljude i oduzimali im mobilne telefone.

Građani su pozivali policiju, ali ona nije dolazila, već ih je upućivala da pozovu komunalnu policiju.

Izvor: Al Jazeera i agencije