Kazne za građevinare koji ne poštuju rokove

Zbog velikih kašnjenja, Vlada Srbije odlučila je početi kažnjavati građevinske kompanije koje ne poštuju rokove za gradnju kapitalnih objekata.

Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavljuju formiranje „crnih lista“, ali i raskidanje ugovora za gradnju puteva ili mostova, no građevinari kažu da ni država ne ispunjava svoje obveze. 

Jedan od puteva koji se gradi pune četiri godine je 12,5 kilometara duga dionica budućeg autoputa koja će povezivati Ub i Lajkovac.

Država je građevinarima za završetak te dionice puta dala još četiri mjeseca.

„Iskreno se nadam da ćemo završiti pre roka. Za sada pratimo dinamiku. Uvek ima problema. Jedini problem koji imamo trenutno je ovo vreme“, žali se Rade Korićanac iz firme „Putevi Užice“.

Dvije trećine posla na toj dionici, koja je trebala da bude izgrađena još 2011. godine, je završeno, mostovi su gotovi, zemlja izravnana i sada se postavlja asfalt.

Moguće raskidanje ugovora

„Ministarstvo građevine nezadovoljno je tempom kojim se grade autoputevi u Srbiji i ovu deonicu autoputa od Uba do Lajkovca, koji je trebalo da bude deo ‘Koridora 11’ koji će povezati Beograd sa Crnom Gorom, označili su kao mesto gde se sporo izvode građevinski radovi“, javlja Al Jazeerin reporter Marko Subotić.

Ministrica saobraćaja Zorana Mihajlović nenajavljeno je posjetila spornu dionicu i, kaže, zatekla mali broj radnika.

Prema podacima kojima raspolaže, 11 puta je produžavan rok za izgradnju tog dijela autoputa, zbog čega probijanje rokova više neće biti dozvoljeno.

„Formirali smo tim ministarstva sa ljudima koji na svakih sedam dana proveravaju da li se ti radovi zaista dešavaju u skladu sa dinamikom. Ukoliko se budu desila dva izveštaja da ti radovi nisu sa dinamikom, ugovor će biti raskinut“, najavljuje Mihajlović.

Građevinarima nedostaje novac

Građevinari kažu da imaju dovoljan broj radnika, ali da im nedostaje novac.

Izgradnja autoputa od Uba do Lajkovca košta blizu 75 miliona eura, od čega 20 posto finansira država, dok bi ostatak trebale da daju banke kojima bi po završetku posla novac trebala da vrati država.

„Banke ne prihvataju takav način finansiranja ovog projekta tako da smo bili u finansijskom problemu. Nismo imali redovan priliv sredstava i mogu vam reći da se u ovom momentu finansiramo iz sopstvenih sredstava“, dodaje Rade Korićanac.

Većinu novca za izgradnju „Koridora 11“, odnosno dijela autoputa od Beograda do Čačka, Srbija je našla kod stranih kreditora, pa jedan dio finansira Azerbejdžan, a drugi dio Kina.

‘Bijela’ i ‘crna’ lista

Ministarka Mihajlović najavljuje da će promeniti način gradnje u Srbiji i da za kapitalne projekte neće biti angažovane kompanije koje ne poštuju rokove zbog čega će biti sastavljena „bijela“ i „crna lista“ građevinskih kompanija u Srbiji.

„Sve ugovore stavili smo na sto i od svih smo tražili dinamiku radova. Za sve smo formirali i mentore i timove. Šta god da nam se bude desilo, bolje da znamo na čemu smo. Bolje i da raskinemo ugovore, nego da jednostavno godinama potpisujemo anekse i da nemamo ono što je nama najvažnije, a to je realizovan put“, kažeMihajlović.

Takve poteze Vlade podržava i udruženje građevinskih kompanija, predlažući da država treba da kazni kompanije ako ne rade dobro, ali tek pošto sama izvrši svoje obaveze.

„Oni koji rade sa nenaplaćenom realizacijom, a ima ih dosta, sa nezavršenim projektima, a ima ih dosta, sa nezavršenom eksproprijacijom, a ima ih dosta, onda treba da se sedne, da se dogovore ko je krivac za kašnjenje. Normalno da ne mogu godinama da se grade mostovi i putevi. Neko mora da snosi odgovornost“, kaže Goran Rodić iz Odbora za građevinarstvo Privredne komore Srbije.

Izvor: Al Jazeera