Kazne za ispijanje alkohola na ulici

U Osijeku je na snazi odredba o zabrani konzumacije alkoholnih pića na javnim površinama (Luka Stanzl / Pixsell)

Piše: Branimir Bradarić

Ukoliko u prolasku kroz Osijek odlučite se odmoriti nakratko, ili pak u ovaj prelijepi slavonski grad dolazite kao turist, potrebno je dobro se upoznati sa svim važećim zakonima i odredbama kako iz neznanja ne biste platili prekršajnu kaznu.

Na to ukazuje slučaj Osječanina Borisa Božića (38) kojemu je upravo zbog nepoznavanja zakona i gradskih odluka napisan prekršajni nalog na iznos od 1.100 kuna. Tome iznosu treba dodati još 100 kuna sudskih troškova (sve skupa oko 160 eura). Razlog tome je što je Božić pio pivo na javnim mjestu, što je registrirala policija i ispisala mu prekršajni nalog.

Dogodilo se to oko dva sata iza ponoći, prije nekoliko dana, kada je u centru grada Božić iz limenke piva, koja mu je bila u džepu, odlučio popiti ostatak na ulici. Prethodno je njega i njegovog prijatelja policija na ulici zaustavila radi rutinske legitimacije.

„Cijela ta priča oko identifikacije odužila se na više od pola sata, što me iznerviralo. U jednom trenutku, iz nekog razloga, iz džepa jakne izvadio sam limenku piva i odlučio popiti što je ostalo. Policajac koji je bio tu registrirao je sve to i na moje veliko iznenađenje ispisao mi prekršajni nalog na iznos od 1.100 kuna. To mi je do sada najskuplje pivo, a vjerujem niti da do kraja života neću popiti skuplje pivo“, kaže Božić prisjećajući se toga događaja i ne skrivajući da je bio i pod utjecajem alkohola.

Spreman i u zatvor

Božić je kažnjen po Pravilniku o komunalnom redu Grada Osijeka o zabrani konzumacije alkoholnih pića na javnim površinama osim kada se javne površine, temeljem odobrenja gradske uprave, koriste kao terasa za pružanje ugostiteljskih usluga. Radi se o Pravilniku koji je donesen prije šest godina.

„Sigurno je da ja tu kaznu neću platiti, pa makar morao u zatvor radi toga. Spreman sam otići u zatvor jer mislim da sam u pravu. Možda bi i tako nešto bilo dobro da se pokaže sva besmislenost jedne takve uredbe. Uostalom ja za taj Pravilnik nikada ranije nisam čuo, jer da jesam, sigurno ne bih to napravio pred policijom. Za njega ne znaju ni moji prijatelji, a vjerujem i velika većina Osječana, pa kako onda da ga se pridržavam. Ako je već na snazi nešto takvo, onda bi na svim ulazima u grad morala biti nekakva obavijest koja upozorava na tu mogućnost“, ističe Božić.

U isto vrijeme, iz Policijske uprave Osječko-baranjske županije poručuju kako je u ovome slučaju sve kristalno jasno te da su policajci postupili temeljem važeće gradske odredbe.

„To što je prekršitelj revoltiran ne mogu komentirati. Lani je policija ukupno ispisala 228 prekršajnih naloga zbog pijenja alkohola na ulicama i parkovima u Prvoj policijskoj postaji Osijek. Najviše ih bude u proljeće i ljeto, rekao je glasnogovornik policije Darijo Premec.

‘Zašto nisu kaznili i princa Charlesa?’

Iz policije dodaju i kako Božić, kao i prekršitelji u prometu, ima mogućnost plaćanja duplo manje kazne ukoliko je plati u roku od tri dana, a ukoliko je plati u roku od osam dana, iznos kazne bit će smanjen za trećinu.

Unatoč svemu rečenome iz policije, Božić najavljuje kako će ustrajati i da će svakako uputiti prigovor Prekršajnim sudu u Osijeku kako bi ispisana kazna bila stavljena izvan snage.

„Nije mi jasno zašto su mene kaznili, a dan-dva ranije u centru u Osijeku i televizijske kamere zabilježile su kako su princ Charles i vojvotkinja Camilla pili alkohol na javnom mjestu. Što njima nisu napisali kaznu, ili kako se provodi Pravilnik u vrijeme nogometnih utakmica? Koliko tada ispišu kazni? Očigledno je kako se Pravilnik ne provodi prema svima isto“, mišljenja je Božić.

Mjera protiv vandala

Nekoliko dana nakon što je Božić kažnjen, na više mjesta u Osijeku pojavile su se kopije naloga koji mu je izdala policija. Pojavile su se na pločnicima, zgradama kao i na Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Ulici Hrvatske Republike. Božić kaže kako on ne stoji iza ove akcije plakatiranja, kao i da ne zna čije je to djelo.

I dalje ne skriva kako je revoltiran kaznom, a pokazao je to i te noći, jer prekršajni nalog koji mu je izdala policija nije želio potpisati. Umjesto njegovog potpisa, na mjestu predviđenom za njega stoji, „odbio potpisati“.

Organizirao je potom i mali performans na promenadi gdje je, kao znak protesta, postavio štand i odlučio razgovarati s ljudima. Želio je građanima dati priliku da se uključe i kažu svoje mišljenje te to uobliče u pisanom obliku.

Inače, ovaj Pravilnik donesen je tijekom 2010. godine kada je Osijek predvodio Hrvatski demokratki savez Slavonije i Baranje (HDSSB) na čelu s tadašnjim gradonačelnikom Krešimirom Bubalom. Pravilnik je donesen u dogovoru s policijom, a sve s ciljem suzbijanja vandalizma prema javnoj imovini. Naime, isticalo se kako je grad, radi vandala koji su uništavali gradsku imovinu, godišnje iz proračuna morao izdvajati dva milijuna kuna za popravke i sanacije. 

Gradske vlasti u sprječavanju donošenja Pravilnika nisu zaustavile niti brojne reakcije i osude. Štoviše, kasnije su osječki primjer slijedile i gradske vlasti u obližnjem Belišću i Našicama, gdje je također na snazi Pravilnik o komunalnom redu Grada Osijeka o zabrani konzumacije alkoholnih pića na javnim površinama.

Izvor: Al Jazeera