Kazne za zloupotrebu nacionalnih simbola

Prema riječima Numanovića, prijedlogom zakona je precizirano gdje se mogu, a gdje ne mogu koristiti nacionalni simboli (EPA)

Vlada Crne Gore utvrdila je u četvrtak Prijedlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, kojim su za njegove zloupotrebe i nepoštovanje predviđene kazne od 2.000 do 20.000 eura, prenosi agencija Tanjug

„Primjenom ovog zakona dodatno će se afirmisati multietnički karakter države, u kojoj se državnim simbolima predstavlja Crna Gora i izražava pripadnost državi, a nacionalnim simbolima se izražava nacionalni identitet“, kazao je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.

On je naveo da je prijedlogom zakona definirano kako su nacionalni simboli grb i zastava, a etalon grba i etalon zastave svojom odlukom utvrđuje Savjet manjinskog naroda, a potvrđuje Skupština Crne Gore.

Gdje se mogu koristiti simboli

Prema riječima Numanovića, prijedlogom zakona je precizirano gdje se mogu, a gdje ne mogu koristiti nacionalni simboli.

„Nacionalni simboli se ne mogu upotrebljavati na zgradama i u prostorijama Skupštine Crne Gore, predsjednika države, Vlade, Ustavnog suda, sudova, državnog tužilaštva, zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Vojske Crne Gore i Centralne banke”, kazao je Numanović novinarima.

On je dodao da se nacionalni simboli ne mogu koristiti prilikom međunarodnih susreta, političkih, naučnih, kulturno-umjetničkih, sportskih i drugih skupova na kojima se predstavlja Crna Gora.

Numanović je rekao da u jedinicama lokalne samouprave, u kojima pripadnici manjinskog naroda, prema posljednjem popisu, čine većinsko stanovništvo, pored državne zastave, koja mora imati centralno mjesto, mogu istaći i svoju nacionalnu zastavu.

Izvor: Agencije