KCNA: Pjongjang bi mogao izvesti nezamisliv napad na SAD

Vojne vježbe, USS Ronald Reagan, SAD, Južna Koreja
U vježbi mornarica Južne Koreje i SAD-a u sudjeluje i američki nosač aviona 'USS Ronald Reagan' (EPA)

Južnokorejska agencija Yonhap, prenoseći priopćenje sjevernokorejske novinske agencije, javila je u četvrtak kako bi Pjongjang mogao izvesti “nezamisliv napad” na SAD u najmanje očekivano vrijeme zbog tenzija oko nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje.

Ova objava uslijedila je u vrijeme zajedničkih vježbi mornarica Južne Koreje i SAD-a u vodama kod Korejskog poluotoka, u kojima sudjeluje i američki nosač zrakoplova “USS Ronald Reagan”, navodi južnokorejska agencija, kako prenosi Tanjug.

Sjevernokorejska agencija KCNA je prenijela priopćenje u kojem se navodi da je SAD Pjongjangu “izravno pred nos postavio mete koje su određene kao primarne”.

“SAD bi trebao očekivati da će se suočiti s nezamislivim napadom u nezamislivom trenutku”, stoji u priopćenju.

Nuklearni rat može izbiti u svakom trenutku

Sjeverna Koreja poručila je ovaj tjedan u Ujedinjenim narodima kako nikada neće pregovarati o rashodovanju svog nuklearnog arsenala ako Sjedinjene Američke Države ne promijene svoju “neprijateljsku” politiku, upozorivši da “nuklearni rat može izbiti u svakom trenutku”.

Zamjenik veleposlanika Sjeverne Koreje pri UN-u Kim In-ryong rekao je Odboru za razoružanje pri Generalnoj skupštini UN-a kako je situacija na Korejskom poluotoku “dosegnula vrlo kritičnu točku i kako nuklearni rat može izbiti u svakom trenutku”, prenio je ranije AFP.

Zamjenik američkog državnog tajnika John J. Sullivan izjavio je, pak, da Sjedinjene Američke Države ne isključuju mogućnost izravnih razgovora sa Sjevernom Korejom.

Situacija na Korejskom poluotoku eskalirala je posljednjih mjeseci, posebno nakon što je u srpnju Pjongjang dva puta testirao interkontinentalne balističke rakete i potom izveo nuklearni pokus.

Izvor: Agencije