KCUS: Internetska prijava korupcije

O korupciji u zdravstvu se mnogo govori, ali vrlo malo se radi na njenom suzbijanju. Zbog stvaranja lošeg imidža zdravstva, otkrivanje nezakonitih djela poželjno je i zdravstvenim institucijama.

Univerzitetski klinički centar u Sarajevu pokreće vlastiti antikorupcijski program, a prijave nedjela bile bi, sve do mogućeg pokretanja slučaja, anonimne.

Sarajka Nevzeta Orman iznosi dva slučaja u kojima su članovi njezine obitelji bili primorani liječnicima davati mito.

Suprug njezine kćeri, tvrdi, susreo se s time pri kirurškom, a tetka pri ginekološkom liječenju. No, nijedno od njih ne želi prijaviti to što im se dogodilo.

Od mita do korupcije u nabavkama

“Ja bih prijavila, ali ona neće, boji se. Kaže: ‘On je meni dobro uradio, opet ću ići kod njega. Može me uništiti, on će mi ubiti život.’ Žena se boji. Jasno joj je rekao: ‘Ovo košta, ova operacija, 500 maraka'”, kaže Nevzeta.

Univerzitetski klinički centar u Sarajevu će za mjesec i pol omogućiti pacijentima prijavljivanje sličnih slučajeva, anonimno, putem interneta.

Novim programom bit će omogućeno njima, ali i uposlenicima i poslovnim partnerima, da prijave slučajeve od uzimanja mita do korupcije u nabavci lijekova i opreme.

“Stav Uprave je da ljekari i medicinsko osoblje rade veoma kvalitetno veoma težak i odgovoran posao. I baš zbog toga nećemo dozvoliti da se etika i ugled ove profesije kvare na račun eventualnih, ponavljam, eventualnih pojedinaca”, poručuje dr. Damir Aganović, generalni direktor KCUS-a.

Ako se prijava dogodi, razmatrat će je posebno povjerentvo u roku od 45 dana. Prijavitelj će moći sve pratiti putem svog pristupnog računa. 

“Prijava se ne može zataškati, korigovati i ostaje uvijek dostupna. Ako prijavitelj nije zadovoljan, on sa svojim PIN kodom, kao dokazom da je prijavio, može ići direktno u Tužilaštvo”, kaže Aganović.

“Upravo anonimnost prijava, makar ona početna, čini se bitnom za uspjeh programa prijave korupcije u zdravstvu. Dosad su postojali razni načini takvih prijava, ali nisu polučili velike rezultate”, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Prijave pacijenata koji daju mito

U “Account” antikourpcijskoj mreži nevladinih organizacija smatraju kako još ne postoji izgrađen antikorupcijski sustav u državi.

I oni, uz odnos liječnika i pacijenata, kao na ogroman problem upozoravaju na farmaceutske lobije i sumnjive nabavke lijekova.

“Imali smo situaciju s jednim lijekom koji je imao tri puta veću cijenu u jednom kantonu nego u drugom, što samo po sebi pokazuje da tu, zapravo, nešto nije bilo regularno. Bilo je nekih istraga, ispitivanja, čak se i policija bila uključila, ali opet nije bilo nikakvog rezultata”, kaže Eldin Karić, direktor programa antikorupcijske mreže “Account”.

U Sarajevskom kliničkom centru, kažu, žele omogućiti rasvjetljavanje liječničkih i farmaceutskih prekršaja.

Može biti prijavljen i pacijent ako daje mito. Pozivi kojima treba vladati zakletva humanosti ne smiju izazivati ni pomisao o korupciji.

Izvor: Al Jazeera