Keln: Deseci policajaca stradali u neredima

Policija je vodenim topovima, suzavcem i palicama rastjerala demonstrante (Reuters)

Četrdeset četiri policajca ozlijeđena su u sukobima s huliganima tijekom okupljanja koje je organizirala krajnja desnica u nedjelju u Koelnu, objavila je policija u ponedjeljak.

Dvadesetak nasilnih prosvjednika privedeno je, istaknuo je glasnogovornik koelnske policije. Nekoliko sati nakon završetka okupljanja, neki su huligani nastavili s neredima u središtu grada.

Organizacija krajnje i islamofobne desnice Pro NRW pozvala je na okupljanje, pod imenom skupine “huligani protiv salafista”.

Marš uz slogan ‘stranci van’

Najmanje 4.000 huligana i pripadnijka krajnje desnice odazvalo se na poziv, marširajući u nedjelju popodne u napetom ozračju, uzvikujući slogane poput “stranci van”, po njemačkoj novinskoj agenciji DPA, kako prenosi Hina.

Policija koja je pokušavala ograničiti prosvjed i izbjeći incidente s oko 500 protuprosvjednika organizacija ljevice, također prisutnih, upotrijebila je “suzavac, palice i vodene topove u pokušaju preuzimanja nadzora nad situacijom” tijekom popodneva, izjavio je glasnogovornik policije.

Kamenjem i bocama na policiju

Prvo je počeo okršaj tih dviju skupina, a onda su na policajce počele letjeti boce, kamenje i petarde, rekao je predstavnik policije. Šest je osoba uhićeno.

“Suzavcem, palicama i vodenim topovima pokušavamo vratiti situaciju pod kontrolu”, kazao je.

Na mjesto događaja poslano je oko 1.000 policajaca.

Izvor: Agencije