Kenija nudi amnestiju borcima Al-Shabaaba

Vlada Kenije ponudila je amnestiju bivšim borcima oružane grupe Al-Shabaab koji se vrate u zemlju. Dužnosnici strahuju da su se stotine mladića i djevojaka vratile u Keniju iz Somalije i da bi mogli biti prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

U predgrađu jednoga grada u nekadašnjoj Obalnoj pokrajini živi mlada žena, koja je, zbog sigurnosti, odlučila ostati anonimna. Ona svjedoči da je 2013. godine, tri mjeseca nakon udaje, namamljena da se priključi Al-Shabaabu. Priča kako ju je suprug, koji je nakon vjenčanja otišao u Somaliju, pozvao da mu se pridruži. Odvedena je u šumu, u kojoj je šest mjeseci živjela s drugim ženama i brinula o borcima. Ali, supruga nijednom nije vidjela.

Ekonomski i ideološki razlozi

“Užasno sam se osjećala jer nisam našla supruga. Samo sam se molila i pokušavala pobjeći. Tjerali su nas da kuhamo i spavamo s njima”, kazala je ona.

Stotine mladih Kenijaca navodno su se priključile Al-Shabaabu iz ekonomskih i ideoloških razloga. Neki su odgovorni za napade i brojne žrtve.

“Najvažnije je proučiti kako se odvija proces regrutiranja u svakoj zajednici. Grupa iz različitih razloga regrutira mlade iz područja kao što su Majengo i Eastleigh, Obalna pokrajina, Kwale, Sjeveroistočna Kenija… Zato moramo ispitati ko je i zašto u opasnosti u svakoj od tih zajednica, a zatim osmisliti programe”, rekla je Martine Zeuthen, stručnjakinja za odbranu i sigurnost.

Vlada je ponudila amnestiju za one koji žele napustiti Al-Shabaab. Više od 1.000 već se predalo snagama sigurnosti.

“Većina povratnika vraća se u četvrti iz koje su se deseci mladih, navodno, priključili Al-Shabaabu. Ne dobijaju gotovo nikakvu pomoć, strahuje se da bi se mogli vratiti među militante ili priključiti drugim bandama”, javlja reporterka Al Jazeere Catherine Soi.

‘Svi smo im meta’

Ali, stanovnici Eastleigha, jedne od problematičnih četvrti Nairobija, brinu i da bi oni koji su ostali mogli biti ugroženi. Članovi su grupe za podršku, pričaju o svojim problemima, strahovima i težnjama. Kažu da su zabrinuti zbog lokalnih bandi i drugih grupa. Ističu i da većina mladih ne vjeruje snagama sigurnosti te da ne žele otkrivati identitet.

“Svi smo im meta. Vide nas kao kriminalce. Policiji ne bih rekao ništa što znam”, kazao je mladi bivši pripadnik naoružane grupe.

U Obalnoj pokrajini lokalna organizacija za ljudska prava prikazuje dokumentarac o opasnosti priključivanja oružanim grupama, što je jedna od nekoliko inicijativa za pomoć mladima. Takvi programi su rijetki, ali oni koji ih vode kažu da se, uprkos tome, nadaju da će mladi čuti njihovu poruku.

Izvor: Al Jazeera