Kenija: Uništeni životi nakon napada

U napadu na Univerzitetu Garissa u Keniji u aprilu ubijeno je 148 ljudi, uglavnom studenata kršćana.

Mnogi koji su preživjeli napad, žive s trajnim posljedicama, javlja Catharine Soi.

S nekoliko hitaca, kičma Rachel Gikonyo je oštećena. Posljedica je paraliza – od vrata nadole.

Gikonyo je bila studentica Univerziteta Garissa u Najrobiju, na sjeveru Kenije. Univerzitet su u aprilu napali pripadnici Al Shababa, oružane grupe povezane s Al-Kaidom.

“Prije napada imala sam isplaniran život. Trebala sam završiti fakultet, naći posao, zasnovati porodicu. Napad mi je pokazao da svi ovisimo o Božijoj milosti i samo nam On može dati snagu”, rekla je.

Njen otac nikad neće zaboraviti scene napada i dan koji je, za njenu porodicu, prošao u potrazi za Rachel… ne znajući je li živa ili među ubijenim.

“Bilo je preteško. Nije željela jesti niti pričati. Bili smo uz nju sve vrijeme… sada je mnogo bolje”, kazuje Julius Gikonyo.

Bolnica postala dom

Univerzitet će naredne godine ponovno biti otvoren, ali će biti pod stalnom prismotrom policije.

“Broj napada koji se povezuju s Al Shababom se smanjuje. Snage sigurnosti tvrde da je razlog u boljoj koordinaciji i saradnji obavještajnih službi s lokalnim stanovništvom”, javlja Soi.

Grupe za zaštitu ljudskih prava optužuju snage sigurnosti za nelegalna pritvaranja i mučenja osumnjičenih.
Više od 70 osoba u ovoj regiji nestalo je od aprila.

“Imamo više od dva miliona ilegalnih Somalijaca, plus 500.000 onih koji su smješteni u izbjegličke kampove, tako da ovdje imamo vrlo ozbiljnu situaciju i naravno naši policajci će hapsiti sve one koji su sumnjivi. Ali, sa sigurnošću tvrdim da mi nikoga ne kidnapujemo. Uhapšeni su u svojim domovima ili na drugim mjestima i nalaze se u pritvoru. Možda ne u Garissi, možda su u Najrobiju ili u drugim dijelovima Kenije i biće dalje procesuirani”, rekao je regionalni koordinator Mahmoud Saleh.

Za Rachel, kojoj je bolnica postala dom, politika ne znači ništa, osim činjenice da je možda upravo zahvaljući njoj, njen život trajno promijenjen.

Izvor: Al Jazeera