Kenija zatvara oči pred seksualnim nasiljem

Trećina djevojčica biva izložena seksualnom nasilju prije svoje osamnaeste godine (EPA)

Oyamba, Vladina zvaničnica u dijelu glavnog kenijskog grada Nairobija, ostala je zatečena kada je u njen ured upao čovjek, uhapšen samo dva dana ranije zbog silovanja svoje kćerke koja još nema ni tri godine, zahtijevajući da mu se vrati starateljstvo nad djetetom.

Da stvar bude još gora, zvaničnik službe sigurnosti, koji je i pustio na slobodu ovog čovjeka, insistirao je na tome da Oyamba vrati dijete ocu, uprkos liječničkom izvještaju koji je potvrdio tragove ugriza, rane i modrice.

Oyamba, koja nije željela otkriti ime počinitelja u cjelosti, kaže: „Kako da vratim dijete ocu koji će ga silovati danonoćno?!“, ukazavši na to da je „stric ovog zločinca jedan je od visokih Vladinih zvaničnika.

„Došao mi je i zaprijetio: ‘ukoliko ne vratiš dijete ovom čovjeku i ne poništiš cijeli slučaj, radit ću na tome da te uklonim sa ove funkcije!“

Oyamba nije poklekla pred ovim prijetnjama i već dvije godine drži dijete na sigurnom i čeka presudu o ovom slučaju.

U Keniji, problem korupcije i zastrašivanja ometa izvršenje pravde u slučaju mnogih žrtava seksualnog nasilja, po pitanju čega pravni stručnjaci kažu da je ova pojava dosegla nivo „epidemije“.

Trećina djevojčica izložena seksualnom nasilju

Prema istraživanjima Vlade provedenim 2012. godine, trećina djevojčica biva izložena seksualnom nasilju prije svoje osamnaeste godine. Počinitelji ovih djela pribjegavaju podmićivanju i policijskim prijetnjama upućenim sudijama i žrtvama.

Jedan policijski oficir kaže „kako su mu više puta prijetili. U nekim situacijama, djevojke koje su se žalile misteriozno su nestajale, čak su dvije i ubijene.“  

Doktori, advokati, policajci i socijalni radnici koji su prisustvovali seminaru o problemu seksualnog nasilju u Nairobiju, kažu da drugi izazovi dolaze iz neznanja, stigmatizacije koja prati djevojke koje prijave ove slučajeve, te siromaštva i neefikasnog krivičnog sistema.

Doktor koji je liječio dvije sestre od ozljeda zadobivenih usljed silovanja –  jedna je imala šest, a druga sedam godina – rekao je kako je počinitelj dao kozu ocu djevojčica i cijeli slučaj je završen.

Dodaje kako je „izuzetno težak osjećaj kada se pravda ne može primjenjivati, počinitelji se ne procesuiraju i veoma je vjerovatno da će se ponovo odlučiti na to djelo.“

Izvor: Al Jazeera