Kern protiv turskog članstva u EU, Mogherini za saradnju

Austrija je među najotvorenijim kritičarima Ankare i zalaže se za zamrzavanje pregovora o članstvu s Turskom (EPA)

Austrijski kancelar Christian Kern poručio je da Turska ne bi trebala postati članica Europske unije, istaknuvši da bi čak i proširenje carinske unije Turske i EU-a trebalo podrazumijevati stroge uvjete. No, šefica europske diplomacije Federica Mogherini zalaže se za nastavak suradnje.

“Mislim da je članstvo Turske u EU isključeno, a proširenje carinske unije je zamislivo samo ukoliko Turska ispuni stroge uvjete vezane za vladavinu prava”, rekao je Kern za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Po njegovim riječima, na Turskoj je da djeluje kako bi se stvorio “element novih odnosa između te zemlje i EU-a”, dodavši da Turska “u velikoj mjeri ovisi od Europe i Zapada”, prenosi AP.

Austrija je među najotvorenijim kritičarima Ankare i zalaže se za zamrzavanje pregovora o članstvu s Turskom, podsjeća američka agencija.

Oštre mjere koje je Ankara poduzela protiv aktivista za ljudska prava, novinara i drugih nakon prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja puča ugrozile su težnje Turske ka članstvu u EU.

Mogherini za dijalog

No, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je da Turska ostaje kandidat za članstvo u EU, usprkos dubokoj zabrinutosti zbog situacije u toj zemlji u pogledu ljudskih prava i vladavine prava, koja sprečava nastavak pregovora o pridruživanju.

Ona je, nakon sastanka s turskim šefom diplomacije Mevlutom Cavusogluom, istaknula da se “dvije strane trebaju fokusirati na zajedničke strane umjesto na crvene linije”.

“Imamo kompleksan dnevni red, ali moramo surađivati s Turskom”, kazala je Mogherini.

Smatra kako je vrlo važno da Turska i EU u skladu sa zajedničkim interesima i problemima saslušaju jedni druge i vode dijalog.

“Potrebno je konkretnim koracima nastaviti suradnju između EU-a i Turske”, rekla je Mogherini.

Potvrdila je i da postoje razilaženja oko određenih pitanja, ali su obje strane ipak spremne na suradnju.

Podsjetila je kako Turska ima status zemlje kandidata za ulazak u EU, te predstavlja strateškog partnera za Bruxelles.

Hahnove kritike

Europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn, koji je također sudjelovao na sastanku, potvrdio je da EU želi nastaviti suradnju s Turskom.

“U interesu EU-a je da sa stabilnom, sigurnom i ekonomski uspješnom i demokratskom Turskom, u područjima od zajedničkog interesa, ima blisku suradnju”, rekao je Hahn.

Naglasio je da su sloboda govora i okupljanja temeljne vrijednosti demokratskih društava.

“Osnovna prava, uključujući ljudska prava, vladavinu prava, demokraciju i medijske slobode, predstavljaju neizostavne kriterije kako bi se napredovalo prema EU”, kazao je Hahn.

Izrazio je zabrinutost zbog privođenja novinara, akademskih građana, pravnika i boraca za ljudska prava.

Naveo je i kako se na sastanku razgovaralo i o pitanju bezviznog režima, napominjući da je EU spremna na dogovor ukoliko Turska ispuni preostale kriterije.

Cavusoglu: Radimo u skladu sa zakonom

Cavusoglu je izjavio da je izvanredno stanje u Turskoj uvedeno u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, javlja Anadolija.

“Borimo se protiv terorističkih organizacija. Naravno, doživjeli smo i pokušaj puča. Od Europske unije nismo dobili dovoljnu podršku. Tek nakon godinu dana smo počeli uživati dovoljnu podršku, ali samo u izjavama”, tvrdi Cavusoglu.

“Borimo se i dalje s ovim i dok se borimo, pokušavamo poduzeti korake u skladu sa zakonima. Ukoliko postoji određena greška, ispravljamo je”, dodao je.

Kazao je da je problem što EU organizaciju imama Fethullaha Gulena ne smatra terorističkom organizacijom. Mogherini je napomenula kako u EU “trenutno ne postoji inicijativa da se Gulenova organizacija proglasi terorističkom”.

I Cavusoglu je potvrdio da Turska podržava nastavak dijaloga i suradnje s EU-om, naglasivši da u postojećim okolnostima, ipak, nije moguće otvaranje novog poglavlja s Turskom.

Izvor: Agencije