Kerry blizu pozicije državnog sekretara

Čak i republikanci u Kongresu smatraju da će njihov kolega bez problema proći kroz proces imenovanja (Reuters)

Očekuje se da će predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama nominirati Johna Kerryja, prvog čovjeka Komiteta Senata za vanjske poslove, kao nasljednika Hillary Clinton na mjestu državnog sekretara, izjavio je neimenovani izvor agencije Reuters upoznat s procesom.

Kerry, koji je 2004. godine bio demokratski kandidat za predsjednika i čovjek koji daje veliku podršku Obami, i ranije je navođen kao vjerovatni kandidat za mjesto šefa američke diplomatije nakon povlačenja Susan Rice, ambasadorice SAD-a u Ujedinjenim narodima (UN).

Kerryjeva nominacije mogla bi biti objavljena početkom naredne sedmice, kazao je jedan izvor upoznat sa situacijom, premda bi moglo doći do odlaganja kako bi se izbjegao utisak užurbanog povratka politici nakon masakra u osnovnoj školi u Connecticutu.

Reutersov izvor navodi kako Bijela kuća teži objavi Kerryjeve nominacije u sklopu paketa promjena u kojem bi se trebao naći i njegov odabir sekretara za odbranu.

Bivši senator iz redova republikanaca Chuck Hagel je prvi kandidat za preuzimanje Pentagona i izborni proces u Bijeloj kući je već završen, kaže sagovornik agencije.

Neimenovani izvor kazao je kako se Hagel susreo s predsjednikom Obamom 3. decembra kako bi razgovarao o imenovanju, a razgovarao je i s potpredsjednikom Joeom Bidenom.

Iako se smatra da će se Obama u većini slučajeva slagati sa Hagelovim pogledima kada su u pitanju odnosi s inostranstvom, unutar administracije postoji zabrinutost zbog njegovih povremenih kritika na račun Izraela, što bi Hagelu moglo praviti probleme tokom procesa imenovanja.

Podrška u Kongresu

Hillary Clinton, za koju se stalno govori kako je najpopularnija osoba Obaminog kabineta, namjerava odstupiti sa pozicije krajem januara, kada bi Obama trebao položiti zakletvu za drugi mandat.

State Department je u subotu javio kako se ona oporavlja od potresa mozga, koji je zadobila nakon dehidracije zbog stomačnog virusa.

Postoje raširene špekulacije kako će Clinton tražiti demokratsku nominaciju za predsjedničke izbore 2016. godine.

Kerryjeva nominacija bi trebala okončati priče o političkoj oluji koja je progutala Rice, kandidatkinju koja je bila favorit za mjesto šefa diplomatije.

Bliska Obamina saradnica se povukla iz razmatranja za ovaj posao nakon žestokih kritika republikanaca zbog njenih komentara nakon septembarskog napada na američku diplomatsku misiju u libijskom Benghaziju, kada je poginulo četvero Amerikanaca, uključujući i ambasadora Chrisa Stevensa.

Kerry, poznat i po predsjedničkoj kandidaturi i po svom radu u američkom Senatu, nema ovakvih problema.

Nakon što je s malom razlikom izgubio na izborima od Georgea W. Busha 2004. godine, Kerry je kreirao identitet lidera Kongresa za vanjska pitanja i često je bio prikriveni predstavnik Bijele kuće.

Čak i republikanci u Kongresu smatraju da će njihov kolega bez problema proći kroz proces imenovanja.

“Mislim da je John Kerry odličan kandidat za tu poziciju i lako će dobiti potvrdu svojih kolega”, nedavno je izjavila republikanska senatorka iz Mainea Susan Collins.

Izvor: Agencije