Kerry: Dogovoren videonadzor Al-Akse

Jordanski kralj je predložio nadgledanje, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu i Abbas su pristali (EPA)

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država John Kerry izjavio je da su Izrael i Jordan pristali na korake čiji je cilj smanjenje napetosti na svetom mjestu u Jerusalemu, koja je dovela do najnovijeg vala izraelsko-palestinskog nasilja.

“Svo nasilje i huškanje na nasilje mora prestati. Lideri moraju predvoditi,” rekao je Kerry novinarima u jordanskoj prijestolnici Amanu poslije sastanka sa kraljem Abdullahom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, prenosi AP.

Jordan je zaštitnik tog svetog mjesta, koje Jevreji zovu Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište. Tamo je sada džamija Al-Aksa, treća po značaju u islamu.

Kerry je rekao da ti koraci uključuju danonoćni videonadzor i ponovnu potvrdu Izraela da Jordan ima posebnu i historijsku uloge kao zaštitnik, prenijela je američka agencija.

On je naglasio da je Izrael obećao da će očuvati pravila za molitve na tom mjestu i da će se izraelske i jordanske vlasti sastati da razmotre pojačanje sigurnosti.

Prihvaćanje nadzora

Kralj Abdullah je predložio nadgledanje, rekao je Kerry, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu i Abbas su pristali.

Kerry, koji se sastao sa Netanyahuom u Berlinu u četvrtak, rekao je da su lideri ” izrazili svoju jaku posvećenost okončanju nasilja i obnovi zatišja, što je moguće prije”.

“Nadam se da na osnovu ovih razgovora možemo konačno ostaviti neke pogrešne pretpostavke i opažanja” o svetom mjestu, rekao je Kerry, objasnivši da su to “podsticanje napetosti i podgrijavanje nasilja i da je važno za nas da se okonča provokativna retorika i počne mijenjati javni narativ koji potiče od tih pogrešnih opažanja.”

Da bi naglasio čitav niz razumijevanja Kerry je rekao da Izrael “u potpunosti poštuje posebnu ulogu” Jordana kao zaštitnika svetog mjesta i da će Izrael nastaviti da provodi svoju politiku ispovijedanja vjere, uključujući ” fundamentalnu činjenicu” da su muslimani ti koji se tamo mole, a nemuslimani posjećuju sveto mjesto.

Također je rekao da Izrael nema namjeru dijeliti svetište i odbacuje svaku sugestiju o suprotnom, kao i da pozdravlja pojačanu koordinaciju između izraelskih vlasti i Jordana kako bi se osiguralo da posjetioci i vjernicidemonstriraju poštovanje i uzdržanost.

“Što se tiče nadgledanja, Kerry je rekao da će omogućiti ” sveobuhvatnu vidljivost i transparentnost i da bi ono zaista moglo da izmijeni situaciju, odnosno da obeshrabri svakoga ko namjerava da naruši svetost svetišta”.

Ukinuta ograničenja

Izrael je već u petak ukinuo starosna ograničenja za muslimane na osnovu koga je mlađim muškarcima bilo zabranjeno da se mole u džamijama na Uzvišenom utočištu.

Ta ograničenja za tradicionalne molitve petkom u podne tokom više sedmica su potakla palestinski strah da Izrael planira da izmijeni status quo, na osnovu koga je Jevrejima dozvoljeno da posjećuju to mjesto, ali ne i da se tamo mole. Izrael je to više puta poricao.

Kerry je danas na sastancima s kraljem Abdullahom, Abbasom i šefom diplomatije Jordana Nasserom Judehom, a ranije  ove sedmice sa Netanyahuom ispitivao načine za zaustavljanje nasilja koje je počelo prije mjesec u okrugu Al-Akse i proširilo se u druge dijelove Jerusalema, Zapadnu obalu i granicu Pojasa Gaze.

U proteklih pet sedmica ubijeno 49 Palestinaca i 10 Izraelaca.

Izvor: Agencije