Kerry i Lavrov o vojnoj saradnji u Siriji

Postignut je napredak u pregovorima SAD-a i Rusije o mogućoj vojnoj saradnji u Siriji (Reuters)

Sjedinjene Američke Države i Rusija razmatraju američki prijedlog o bližoj vojnoj saradnji te dvije sile u Siriji.

Američki državni sekretar John Kerry sastao se u Laosu sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom. Razgovarali su o takozvanom “sirijskom planu”. Taj plan bi podrazumijevao razmjenu obavještajnih podataka i koordinaciju zračnih udara na položaje grupa poput Al-Nusra fronta, ali i sprečavanja udara ratne avijacije sirijske vlade na položaje umjerenih opozicionih grupa.

„Ukratko, pokušavamo ojačati postojeći dogovor o prekidu neprijateljstava i stvoriti uslove da sjedemo za pregovarački sto, održimo konkretne pregovore i ostvarimo napredak. Danas smo imali dobar sastanak i morat ćemo ispuniti to što smo dogovorili“, kazao je Kerry.

Kerry čvrsto brani prijedlog

Kerry je branio taj prijedlog uprkos velikim sumnjama o saradni s Rusijom, koje su izrazili visoki američki vojni i obavještajni zvaničnici, među kojima su i ministar odbrane SAD-a Ashton Carter i general Joseph Dunford.

“Moja nada je da ćemo negdje početkom augusta biti u poziciji da stanemo pred vas i kažemo vam šta smo u mogućnosti da uradimo uz nadu da to može napraviti razliku za živote ljudi u Siriji i tok rata”, rekao je Kerry na konferenciji za novinare u Vientianeu.

Reporter Al Jazeere Mohammed Jamjoom javlja kako su nebrojeno puta do sada svjetski lideri, pogotovo čelnici SAD-a i Rusije, pokušavali pokrenuti delikatne diplomatske razgovore s ciljem završetka rata u Siriji.

“Očekivanja su svaki put velika, ali svi ti razgovori gotovo da nemaju utjecaja na stanje na terenu. Čak i kada se postigne dogovor o prekidu vatre, on se ne poštuje u potpunosti. Sirijci pogođeni ratnim dešavanjima kažu da im takve diplomatske inicijative ne pomažu. Borbe i i opsade gradova se nastavljaju. Oni s kojima smo razgovarali kažu da ne očekuju previše, ali i da Rusija mora izvršiti pritisak na vladu Bashara Al-Assada, te da im SAD mora više pomoći. Nadaju si da će svi izraziti dobru volju i iskreno pristupiti razgovorima, iako ne očekuju da će se situacija značajnije popraviti”, javio je Jamjoom iz Gaziantepa na jugu Turske.

Izvor: Al Jazeera i agencije