Kerry i Lavrov razgovarali o Siriji

U sukobima kod Halepa poginulo najmanje 16 pripadnika vladinih snaga i 19 članova Al Nusra fronta (AP)

SAD je izrazio zabrinutost zbog prijetnji po sporazum o prekidu neprijateljstava u Siriji poslije navoda da sirijske vladine snage, koje podržava Rusija, planiraju ofanzivu.

Sirijski premijer Wael Nader al-Halqi je u nedjelju na sastanku sa ruskim poslanicima rekao da ruske zračne snage i sirijska vojska pripremaju zajedničku operaciju za oslobađanje grada Halepa.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner je rekao da je tu zabrinutost američki državni sekretar John Kerry prenio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u telefonskom razgovoru.

“Veoma, veoma smo zabrinuti zbog nedavnog porasta nasilja. To uključuje i akcije za koje smatramo da su protivne sporazumu o prekidu neprijateljstava”, naveo je Toner, prenosi AFP.

Sukobi kod Halepa

U sukobima kod sirijskog grada Halepa poginulo najmanje 16 pripadnika vladinih snaga i 19 članova Al Nusra fronta i savezničkih pobunjeničkih grupa u protekla 24 sata, saopćilo je Sirijski opservatorij za ljudska prava dodajući da je jedan pripadnik grupe ISIL počinio samoubilački napad.

Sporazum o primirju, kojim su posredovale SAD i Rusija, ne odnosi se na borbe protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Izvor: Agencije