Kerry i Rice mogući nasljednici Clinton

Kerry, bivši predsjednički kandidat, kotira kao najozbiljniji kandidat da naslijedi Clinton (EPA)

Bivši kandidat demokrata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, aktuelni senator John Kerry i američka ambasadorica u Ujedinjenim narodima (UN) Susan Rice, imaju najveće šanse da u slučaju pobjede Baracka Obame na predsjedničkim izborima zamijene Hillary Clinton na mjestu državne sekretarke, rečeno je agenciji Tanjug u vašingtonskoj administraciji.

Clinton je više puta javno izlazila sa stavom da neće ponovo obavljati sadašnju funkciju ako Obama dobije drugi predsjednički mandat.

Mediji u američkoj prijestolnici spekuliraju da se iza toga krije njena želja da se kandidira na izborima za šefa države 2016. godine.

Sagovornik Tanjuga kaže da Kerry, koji je 2004. godine izgubio na predsjedničkim izborima od Georgea W. Busha, slovi za najozbiljnijeg kandidata, naročito ako se ima u vidu njegovo aktivno učešće u Obaminoj kampanji.

Oštar napad

Velike šanse ima i Rice. Međutim, one su posljednjih dana donekle umanjene njenim gafom u vezi s napadom na Američki konzulat u Bengaziju, kada su ubijeni ambasador Chris Stevens i još tri službenika Ambasade.

Naime, ona je prije dvije sedmice izjavila da je napad na konzulat bio spontana reakcija na prikazivanje antiislamskog videa na internetu.

Njen stav su ubrzo demantirali iz Bijele kuće, poručivši da je napad predstavljao teroristički akt i da je unaprijed planiran.

Republikanci, predvođeni Mittom Romneyjem, oštro su napali vašingtonsku administraciju zbog te izjave, ocijenivši da mjere sigurnosti američkog diplomatskog osoblja u Libiji nisu bile na potrebnom nivou.

Izvor: Agencije