Kerry: ISIL trguje stotinama djevojčica

Borci ISIL-a skrivaju se među stanovništvom, pa ih je teže otkriti (EPA)

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je kako se pripadnici organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) “ponose i likuju nad zlodjelima koje čine, poput prodaje djevojaka, prisilnog vjenčavanja, silovanja, porobljavanja i kidnapovanja”, prenosi Anadolija.

„Čovječanstvo je od ISIL-a vidjelo sve najgore. Sada smo svjedoci još jednog primjera njihovog nemorala i zla“, kazao je Kerry u pisanom saopćenju.

Šef američke diplomatije tvrdi da ISIL trguje stotinama jezidskih djevojčica koje navrše 12 godina te pripadnicama drugih manjinskih zajednica i da likuje nad tim zlodjelima.

Kerry dalje tvrdi da ISIL racionalizira ta svoja zlodjela tražeći im opravdanja u vjeri, te poručuje da ta grupa ne predstavlja islam koji nikada ne bi opravdao i odobrio takvo ponašanje.

“Takva djela su samo pokazatelji da je ISIL ustvari neprijatelj islama“, zaključio je Kerry.

Podsjetivši da su svi vjerski lideri i međunarodna zajednica osudili djela ISIL-a, Kerry je pozvao da se posljednja zlodjela te organizacije najoštrije osude. Dodao je da će Sjedinjene Američke Države u saradnji sa iračkim vlastima pratiti ISIL i boriti se protiv tog zla.

Koalicija mijenja taktiku protiv ISIL-a

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama izjavio je u utorak u Washingtonu vojnim zapovjednicima dvadesetak država koalicije predvođene SAD-om da je duboko zabrinut zbog napredovanja grupe Islamska država Irak i Levant  (ISIL) prema gradu Kobaniju, na sjeveru Sirije, i zapadnom Iraku.

“Ovo će biti duga borba”, rekao je Obama vojnim zapovjednicima na sastanku u bazi Andrews, u blizini Washingtona.

On je govor održao nakon zračnih napada izvedenih pod vodstvom SAD-a na ciljeve ISIL-a u blizini Kobanija, u blizini turske granice, gdje kurdski borci nastoje odvratiti napade, prenosi Hina.

Rekao je kako je trenutno fokus usmjeren na borbe u Anbaru, dodavši: “Duboko smo zabrinuti zbog situacije u sirijskom gradu Kobaniju i njegovoj okolini, koja pokazuje koliku prijetnju predstavlja ISIL za Irak i Siriju.”

Američke jedinice nastojale su spriječiti ulazak Al-Kaidinih boraca u Anbar tokom rata u Iraku, ali sada bi taj grad mogao zauzeti ISIL.

Koalicijski zračni napadi nastavit će se na oba područja, dodao je Obama.

Na sastanku vojnih zapovjednika iz 22 zemlje su i predstavnici Turske i Saudijske Arabije, a predvodi ih general Martin Dempsey, zapovjednik američke zajedničke komande.

Američki dužnosnik rekao da su snage ISIL-a, uprkos zračnim napadima, napredovale na terenu, ali da se “ipak osjeća da će koalicija na kraju pobijediti”, piše Reuters.

“Kratkoročno su uspjeli napredovati. Dugoročno, to će se promijeniti”, rekao je američki dužnosnik, dodajući da će koalicija prilagoditi svoju taktiku, s obzirom na činjenicu da se borci ISIL-a skrivaju među stanovništvom, pa ih je teže otkriti.

Ključna uloga Turske

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Alistair Baskey rekao je da se sastanci održavaju “u sklopu nastojanja da se izgradi koalicija i integriraju mogućnosti svake zemlje da pridonese široj strategiji”.

Obama je istakao da je kampanja još na početku: “Bit će dana napredovanja i bit će razdoblja nazadovanja. Naša koalicija je ujedinjena u ovom dugoročnom nastojanju.”

Bijela kuća je saopćila da su sastancima prisustvovali predstavinici Australije, Bahreina, Belgije, Kanade, Danske, Egipta, Francuske, Njemačke, Iraka, Italije, Jordana, Kuvajta, Libana, Holandije, Novog Zelanda, Katara, Saudijske Arabije, Španije, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i SAD-a.

Ključan je bio dolazak Turske, s obzirom na to da je Ankara pod pritiskom da mora odigrati aktivniju ulogu protiv ISIL- te je ove sedmice pristala opremiti i uvježbati sirijske naoružane skupine koje se bore i protiv ISIL-a, i protiv sirijske Vlade.

Američki i turski dužnosnici rekli su da dvije države razgovaraju o mogućnosti da zemlje koalicije koriste turske objekte u borbi protiv ISIL-a.

Moskva razmatra opcije pomoći iračkoj vojsci

Američki državni sekretar John Kerry sastao se sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim u Parizu kako bi razgovarali o najnovijim zbivanjima u Iraku i Siriji.

Kerry je rekao da SAD pristao na “intenziviranje obavještajne saradnje u odnosu na ISIL i druge izazove u borbi protiv terorizma u regiji”.

Kazao je da će Moskva sagledati mogućnosti kako da što više pomogne pri obuci iračke napadnute vojske.

Američka vojska je najavila da su američki i saudijski avioni u posljednja dva dana izveli 21 napad na područje oko Kobanija, a cilj je bio prekinuti opskrbu i zaustaviti dolazak pojačanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije