Kerry: Ne dozvoliti da se ponovi Srebrenica

'Učinit ćemo sve da se takve politike i genocid u Srebrenici ne ponove', naglasio je Kerry (EPA)

Američki državni sekretar John Kerry povodom obilježavanja 19. godišnjice genocida u Srebrenici izjavio je kako je potrebno da cijeli svijet kaže da se više nikada i nikome neće ponoviti Srebrenica.

“Ova godišnjica je više od prisjećanja na 8.000 ubijenih muškaraca i dječaka u Srebrenici 11. jula 1995. godine. Ovaj događaj je važan kako bi se odlučno posvetili izgradnji savjesti i izražavanju osude i jasno rekli nikada više“, kazao je Kerry.

Naglasio je da zapadni svijet treba pomoći BiH da opstane kao država jer, kako je kazao, to je obaveza međunarodne zajednice.

“Kao nekadašnji senator, sjećam se da sam gledao vijesti u kojima su prikazivani događaji tragičnog i krvavog nasilja u Srebrenici. Kasnije sam pred Senatom govorio kako ne smijemo ostaviti Bosance same u toj tragediji”, naveo je Kerry.

‘Odgovornost svijeta’

“Lekcija Srebrenica je duboko urezana u nama, jer zapadni svijet treba pomoći BiH da opstane”, dodao je.

Naglasio je kako svi ljudi u svijetu imaju odgovornost da svjedoče protiv zločinaca koji su ubijali i naređivali ubijanja nevinih civila u Srebrenici.

“Rat u BiH je završen, ali naša potreba za djelovanjem je ista. Svi mi imamo odgovornost da svjedočimo protiv zločinaca. U saradnji sa drugima, Sjedinjene Američke Države usprotivit će se svakoj politici mržnje i diskriminacije, bilo gdje.”

“Učinit ćemo sve da se takve politike i genocid u Srebrenici ne ponove”, rekao je američki državni sekretar.

Izvor: Agencije