Kerry: Obama ne donosi mirovni plan

John Kerry je pohvalio vodeću ulogu Njemačke u Evropi i transatlanske odnose i ukazao na veoma dobru saradnju Njemačke i Amerike (Getty Images)

Američki predsjednik Barack Obama neće donijeti mirovni plan Izraelu i Palestinskim teritorijama narednog mjeseca, već namjerava saslušati obje strane, izjavio je u utorak američki državni sekretar John Kerry.

Mogućnost Obamine posjete izazvala je spekulacije o novoj angažiranosti Sjedinjenih Američkih Država s ciljem oživljavanja izraelsko-palestinskih pregovora, koji su stali 2010. godine zbog širenja izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Kerry je, obraćajući se njemačkim studentima tokom prve inostrane turneje od preuzimanja dužnosti, odbacio ta očekivanja.

“Nećemo otići tamo i izložiti plan i reći svima šta trebaju raditi. Ovdje se radi o konsultacijama i slušanju”, rekao je on, prenosi Reuters.

Obama je svojevremeno rekao da će mir Izraelaca i Palestinaca biti prioritet njegovog mandata, ali se četiri godine kasnije nema čime pohvaliti.

Posljednjih mjeseci svaka strana je svojim potezima ljutila drugu – Izrael gradnjom jevrejskih naselja na okupiranoj teritoriji, a Palestinci traženjem boljeg statusa u Ujedinjenim narodima (UN).

Kerry je rekao da će Washington nakon posjete Obame regiji u martu razmotriti dalje načine traganja za mirom.

On je apelirao na sve strane da ostanu mirne i da pokušaju održati mir.

Tenzije su porasle na Zapadnoj obali nakon smrti Palestinca u izraelskom zatvoru u subotu pod nerazjašnjenim okolnostima.

Štrajk glađu

Dodatni problem je štrajk glađu četiri druga palestinska zatvorenika.

“Iskreno se nadamo da će se svi pomaknuti za jedan korak nazad i pokušati na miran i razuman način naći rješenje”, kazao je Kerry.

Američki zvaničnici ranije su najavili da će Obama posjetiti Izrael na proljeće.

To će biti njegova prva posjeta toj zemlji od kada je po drugi put postao predsjednik, saopćeno je iz Bijele kuće.

Obama će tom prilikom posjetiti palestinske teritorije na Zapadnoj obali i Jordan.

Tačan datum posjete američkog predsjednika još nije određen, a izraelski mediji navode da će biti 20. marta, dok palestinski izvori kažu da će biti početkom marta.

Obama i premijer Izraela Benjamin Netanyahu razgovarali su o toj posjeti telefonom krajem januara.

Kerry se u utorak u Berlinu susreo s kancelarom Angelom Merkel i pohvalio je vodeću ulogu Njemačke u Evropi i transatlanske odnose i ukazao na veoma dobru saradnju Njemačke i Amerike.

Odlični odnosi

Kerry je ocijenio da su odnosi s Njemačkom ”jedni od najjačih i najdinamičnijih” u svijetu, a Merkel je ukazala na ogroman značaj tih odnosa i istakla da oni nemaju samo zajedničke vrijednosti, već i mnoge zajedničke zadatke.

Kao primjere Merkel je navela rešenja konflikata u Afganistanu i Siriji, nastavak mirovnog procesa na Bliskom istoku, ali i napore za stvaranje jedne transatlanske zone slobodne trgovine.

”Ja želim dobru saradnju s administracijom [predsjednika Obame] nastaviti”, rekla je Merkel.

Kerry se u utorak sastao i sa šefom njemačke diplomatije Guidoom Westerwelleom, koji je posjetu američkog kolege, neposredno posle njegovog imenovanja na čelo američke diplomatije, ocijenio kao izjašnjenje za transatlanske odnose.

”Amerika je najvažniji partner i saveznik Njemačke izvan Evrope”, rekao je Westerwelle poslije susreta s Kerryjem.

Westerwelle se, također, založio za stvaranje zone slobodne trgovine između Amerike i Njemčke i ocijenio da bi kroz taj projekt moglo doći do unapređenja privrede, bez stvaranja dugova.

Kerry je ocijenio da je Njemačka jedna od najjačih zemalja-partnera Amerike i, povodom zone slobodne trgovine, ocijenio da tu postoji dodatni potencijal razvoja.

Sloboda govora

Novi američki državni sekretar branio je slobodu govora, vjeroispovijesti i mišljenja u utorak, kazavši njemačkim studentima da u Americi “imate pravo biti glupi ako želite takvi biti”.

“Kao država, kao društvo, živimo u skladu s idejom o slobodi vjeroispovijesti i vjerskoj toleranciji, bez obzira na religiju i važna nam je politička sloboda i politička tolerancija”, rekao je Kerry studentima u Berlinu.

Kerryjeva posjeta Njemačkoj je njegova druga posjeta u sklopu svjetske turneje, podsjetio je Reuters.

“Ljudi se često pitaju zašto naš Vrhovni sud dopušta jednoj ili drugoj grupu da marširaju u paradi iako je to jedna od najprovokativnijih stvari na svijetu i oni nose transparente na kojima vrijeđaju jednu ili drugu grupu”, rekao je Kerry.

“Razlog je da je to sloboda, sloboda govora. U Americi imate pravo biti glupi ako želite to biti. Mi to toleriramo. Nekako pređemo preko toga. Mislim da je to vrlina. Mislim da je to vrijedno borbe. Ono što je bitno jeste da imate dovoljno tolerancije da kažete ‘znaš, možeš imati drugačije stavove'”, dodao je on.

Nakon Londona i Berlina, Kerry će posjetiti Pariz, Rim, Ankaru, Kairo, Rijad, Abu Dhabi i Dohu, prije nego što će se 6. marta vratiti u Washington.

Izvor: Agencije