Kerry podržao Argentinu na putu oporavka

Američki državni sekretar John Kerry i argentinski predsjednik Mauricio Macri (AP)

Američki državni sekretar John Kerry pozvao je Argentinu da bude strpljiva s obzirom na polagani ekonomski rast pod novom vladom te je zatražio od Venezuele da ove godine dopusti referendum o opozivu predsjednika Nicolasa Madura.

Kerry je u Argentinu prvi put došao u svojstvu američkog šefa diplomacije i pohvalio je obećanje argentinskoga predsjednika Mauricija Macrija, zagovornika slobodnog tržišta koji je preuzeo dužnost u decembru, da će privući val privatnih ulaganja što se još uvijek nije ostvarilo.

Obećao je potporu Sjedinjenih Američkih Država politici nove vlade, rekavši da je “Argentina iznimna zemlja s ogromnim resursima. S provedbom reformi, ekonomske perspektive se mijenjaju, bit će i više ulaganja i većeg rasta”.

Dodao je da će se suradnja SAD-a i Argentine intenzivirati u mjesecima koji dolaze. “Predsjednik Macri donio je važne i hrabre odluke. SAD snažno podupiru napore Argentine da se ponovno integrira u globalnu ekonomiju”.

Put u Rio

Kerry je također rekao da je zabrinut time što venezuelska vlada nije uspjela ostvariti dijalog s opozicijom, koja je nastojala ove godine organizirati referendum da se Madura svrgne s vlasti.

Termin je bitan, kaže agencija Reuters, jer ako Maduro izgubi ove godine na referendumu, kao što predviđaju ankete zbog lošeg gospodarskog stanja, to bi dovelo do novih predsjedničkih izbora kojima bi oporba dobila šansu.

Međutim, izgubi li na referendumu sljedeće godine, Madura će zamijeniti njegov potpredsjednik, što će omogućiti da Socijalistička stranka ostane na vlasti do sljedećih predsjedničkih izbora koji su na redu 2018. godine.      

Kerry nakon posjeta Buenos Airesu putuje u Rio de Janeiro na otvaranje Olimpijskih igara.

Izvor: Agencije