Kerry: Rusija mora prestati bacati bombe na civile

Ruski avioni gađaju bolnice i vraćaju se bombardirati ljude koji spašavaju one koji su ranjeni u prethodnim udarima (Reuters)

Američki državni tajnik John Kerry rekao je da i Rusija, i Sirija krše rezoluciju Ujedinjenih naroda usvojenu prošle godine koja poziva da se omogući dostava humanitarne pomoći u Siriji i okonča bombardiranje civila u toj zemlji.

On je optužio Rusiju da koristi zastarjele neprecizne bombe nad naseljenim područjima, zbog čega stradavaju brojni civili, žene i djeca.

“To se mora zaustaviti”, kaže Kerry.

“Rusi su dali prijedloge kao dio pregovora o prekidu vatre, ali ako su to samo pregovori radi pregovora kako bi se nastavilo bombardiranje, nitko to neće prihvatiti. A to ćemo znati tijekom sljedećih dana”, dodao je.

Po njegovim riječima, Rusije mora prekinuti kampanju bombardiranja u Siriji čije su žrtve žene i djeca te uspostaviti prekid vatre u toj državi.

Zaokret u odnosu prema Moskvi

“Rusija mi je nagovijestila vrlo izravno da je spremna na prekid vatre. Iranci su prije dva dana potvrdili u Londonu da će sada podržati prekid vatre”, rekao je Kerry, a prenosi AFP.

Prema njegovim riječima, “uskoro će biti jasno tko je koliko ozbiljan”.

Upozorio je i kako ruski borbeni zrakoplovi također gađaju bolnice i vraćaju se bombardirati ljude koji spašavaju one koji su ranjeni u prethodnim udarima.

“Ako su prijedlozi o prekidu vatre samo prazna priča kako bi se nastavilo bombardiranje, nitko to neće prihvatiti”, upozorio je.

Izjave koje je uputio Kerry predstavljaju jasan zaokret u tonu nakon jednomjesečnog pokušaja suradnje s Rusijom na rješenju sirijske krize, ocjenjuje AFP.

Washington optužuje Moskvu da je “dijelom odgovorna” za propast mirovnih pregovora u Ženevi, koji su tek počeli.

Izvor: Agencije