Kerry savjetuje Trumpa: SAD treba učestvovati u Astani

Američki ministar izrazio je nadu da će na sastanku biti učinjen napredak u rješavanju sirijske krize (EPA)

Američki državni sekretar John Kerry pozvao je buduću administraciju novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa da prihvati poziv Rusije i prisustvuje sljedeće sedmice mirovnim pregovorima o Siriji.

Kerry je nakon konferencije posvećene Bliskom istoku u Parizu rekao novinarima da podržava sastanak u Kazahstanu, najavljen za 23. januar, ističući da bi “bilo dobro” da tamo bude prisutan i SAD.

Sastanak se održava uz posredovanje Rusije, Turske i Irana.

“Nadam se da će naredna administracija odlučiti ići. Mislim da bi bilo dobro za njih da idu”, rekao je Kerry, prenijela je agencija AP.

Kerry je naveo da se nada da će na sastanku biti postignut napredak i da će dovesti do obnove “ženevskih pregovora”, čiji je cilj formiranje prijelazne vlade i eventualno održavanje izbora u Siriji.

On je naveo da razgovori u Astani, glavnom gradu Kazahstana, ne bi trebali biti zamjena procesu u Ženevi, započetom 2012. godine.

Pristanak Rusije

Kerryjev poziv uslijedio je dan nakon što je njegov turski kolega Mevlut Cavusoglu izjavio kako su Turska i Rusija postigle dogovor da SAD učestvuje u najavljenim mirovnim pregovorima o Siriji.

“SAD će učestvovati u pregovorima u Astani”, rekao je Cavusoglu u obraćanju novinarima.

On je ponovio da se Turska i dalje protivi uključivanju Narodne zaštitne jedinice, vojnih snaga Zapadnog Kurdistana u Siriji, u mirovne pregovore u Astani, prenio je Reuters.

“Ne poričemo da Amerika ima svoju ulogu u ovom procesu”, poručio je Cavusoglu, prenio je Tass.

Cavusoglu je ranije rekao da se Rusija saglasila da bi SAD trebao biti uključen u pregovore o političkoj budućnosti Sirije koji su planirani krajem mjeseca u Astani, na šta je aktuelni State Department objavio da SAD nije dobio zvanični poziv na te mirovne pregovore.

U međuvremenu, Washington Post danas je objavio da je poziv upućen administraciji novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Kako je naveo taj list, ruska strana zaobišla je administraciju odlazećeg američkog predsjednika Baracka Obame, za koju je AFP ocijenio da je bila upadljivo odsutna iz ovog procesa.

Izvor: Agencije