Kerry se sastaje sa Zarifom u napetom ozračju

Iran niječe optužbe zapadnih dužnosnika da se pokušava domoći nuklearnog oružja (EPA)

Nekoliko dana prije nego će isteći rok za postizanje sveobuhvatnog sporazuma s Iranom o njegovu nuklearnom programu, američki državni tajnik John Kerry sastaje se u četvrtak navečer s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom u Beču, najavio je jedan američki dužnosnik.

Američki državni tajnik, koji je stigao u Beč, razgovarat će sa Zarifom u nazočnosti bivše visoke predstavnice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton koja koordinira pregovore.

Europska unija pozvala je u četvrtak Iran da donese stratešku odluku koja će otvoriti put za povijesni i konačni dogovor o nuklearnom pitanju.

Dogovor bi bio “početak novog poglavlja u odnosima između Irana i međunarodne zajednice”, naglašava se u priopćenju nove šefice europske diplomacije Federice Mogherini, prenosi Hina. 

Napeto ozračje

“Nadam se da će pregovarači postići dugoročno diplomatsko rješenje koje će biti odgovor na međunarodnu zabrinutost”, dodala je.

Pregovori o iranskom nuklearnom programu se odvijaju u Beču u napetom ozračju što otežava postizanje dogovora, rekao je u četvrtak ruski pregovarač Sergej Rjabkov.

“U sadašnjoj situaciji, ako nema poleta, sporazum će biti teško postići”, istaknuo je diplomat.

U petak će u Beč doći i francuski šef diplomacije Laurent Fabius, kako bi sudjelovao na završnim pregovorima o iranskom pitanju, objavio je u četvrtak njegov kabinet.

Fabius se tijekom poslijepodneva susreo s Kerryjem i obojica su ponovno naglasila želju za postizanjem sporazuma, “unatoč dosad nepremostivim poteškoćama”.

Ostali šefovi diplomacija stići će u Beč tijekom vikenda. Razgovori u Beču trebali bi biti vrhunac višemjesečnih diplomatskih napora između Irana i skupine zapadnih sila.

Sporazum u ovom trenutku još izgleda daleko zbog ustupaka koje bi trebale učiniti obje strane, ocjenjuje agencija France presse.

IAEA: Iran nije dao objašnjenja

Glavni tajnik UN-a Ban-Ki-moon rekao je da bi sporazum pridonio miru i sigurnosti u svijetu “u trenutku kada je više nego ikad potrebna međunarodna suradnja”.

Ranije u četvrtak dužnosnici bliski pregovorima kazali su da je moguće da se rok za dogovor Irana i svjetskih sila o njegovu nuklearnom programu produlji sa 24. studenoga na ožujak.

Iran još mora objasniti sumnjivo nuklearno istraživanje Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, izjavio je čelnik IAEA-e u četvrtak, samo četiri dana prije isteka roka za sklapanje sveobuhvatnog sporazuma između Irana i šest svjetskih sila kojim bi se okončala 12-godišnji spor oko iranskog nuklearnog programa.

Šest velikih svjetskih sila pregovara s Iranom nastojeći postići dogovor u skladu s kojim bi Iran pristao nastaviti isključivo s civilnim nuklearnim programom, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija koje su ozbiljno naškodile Teheranu.

Nakon gotovo godinu dana diplomatskih napora, Washington nastoji da se postigne sporazum ili barem nacrt budućeg sporazuma, a američki državni tajnik John Kerry će nazočiti pregovorima s Iranom, Francuskom, Njemačkom, Velikom Britanijom, Rusijom i Kinom u petak.

Međutim, Yukiya Amano, šef IAEA-e, jasno je rekao da je situacija daleko od zadovoljavajuće te da ne može pružiti vjerodostojne podatke da Iran nema neprijavljeni nuklearni materijal i da ne provodi zabranjene aktivnosti.

Poziv na jačanje suradnje

“Iran nije pružio nikakva objašnjenja koja bi omogućila Agenciji da razjasni istaknute praktične mjere”, rekao je Amano pred Odborom guvernera IAEA-e, kako prenosi Hina.

“Pozivam Iran da pojača svoju suradnju s Agencijom i da na vrijeme omogući pristup svim relevantnim informacijama, dokumentaciji, lokacijama, materijalu i osoblju”, kazao je Amano.

Zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Tony Blinken izjavio je u srijedu da postizanje dogovora ovisi isključivo o tomu je li “Iran voljan poduzeti korake koje mora kako bi nas i naše partnera uvjerio da će program biti isključivo civilni”.

Iran niječe optužbe zapadnih dužnosnika da se pokušava domoći nuklearnog oružja i odbija prekinuti proces obogaćivanja urana, za koji tvrdi da ga koristi isključivo u mirnodopske svrhe.

Sankcije SAD-a, Europske unije i Ujedinjenih naroda smanjile su prihode Irana od nafte i povećale inflaciju i nezaposlenost u toj zemlji.

Iran neće dozvoliti dodatne inspekcije

Kao konačni datum kada će biti održan sastanak u okviru pregovora između Irana i grupe zemalja 5+1 (Kina, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) dogovoren je 24. studenog, a pregovori se odvijaju u Beču.

Iran neće dozvoliti nikakve posebne inspekcije izvan Sporazuma o sprječavanju širenja nuklearnog naoružanja, kazao je predsjednik iranske Agencije za atomsku energiju Ali Ekber Salihi.

Prema pisanju iranske novinske agencije IRNA, Teheran neće dozvoliti međunarodnim inspektorima za nuklearnu energiju bilo kakve inspekcije izvan onih koje su dogovorene ranije NPT-om, prenosi Anadolija.

Salihi je podsjetio da inspektori IAEA-e dugo vremena borave u Iranu te da su do sada izbliza pratili sve procese u nuklearnim postrojenjima.

Salihi je kazao da su nuklearna postrojenja pod videonadzorom te su inspektori imali priliku pratiti ih 24 sata.

Dogovor s Rusijom

“Međunarodni inspektori još uvijek borave u Iranu. Šta još trebamo uraditi? Nama nijednog razloga da prihvatimo posebne provjere”, naglasio je Salihi.

Prema njegovim riječima, došlo je do prekretnice u rusko-iranskim odnosima.

“Rusija će u periodu od deset godina osigurati gorivo za iranska nuklearna postrojenja, a pružit će nam i pomoć pri izgradnji vlastitih postrojenja za proizvodnju nuklearnog goriva. To je veliki korak, koji će osnažiti našu poziciju u pregovorima”, kazao je Salihi te dodao kako navodi zapadnih medija da će Iran svoje nuklerno gorivo prebaciti u Rusiju nisu točni.

On je dodao da je Iran po pitanju nuklearne idustrije otvoren za suradnju i sa zapadnim zemljama.

Izvor: Agencije