Kerry traži podršku Turske protiv grupe IS

Kerry se susreo s turskim predsjednikom Erdoganom radi razgovora o mjerama protiv pobunjenika u Iraku i Siriji (Reuters)

Američki državni sekretar John Kerry sastao se u petak s turskim liderima u pokušaju da dobije podršku za vojnu akciju koju su Sjedinjene Američke Države povele protiv grupe Islamska država, ali zvanična Ankara odbija učestvovati u borbenim operacijama i ne dozvoljava da se njene zračne baze koriste za napade na pobunjenike, javljaju agencije.

Kerry je u Ankaru doputovao dan nakon što je 10 arapskih saveznika pridobio za “koordiniranu vojnu kampanju” kako bi se porazili pripadnici grupe Islamska država, ali se Turska, koja je prisustvovala razgovorima u četvrtak u Saudijskoj Arabiji, nije pridružila arapskim državama u potpisivanju završnog dokumenta, prenosi Reuters.

Američki državni sekretar, koji za cilj ima osnivanje koalicije s više od 40 država, sastao se u petak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom radi razgovora o mjerama protiv pobunjenika aktivista u Iraku i Siriji, navodi AFP.

Vojna koalicija

“Dvije zemlje će se nastaviti boriti protiv terorističkih organizacija u regiji kao i u prošlosti”, saopćio je Ured predsjednika Turske, nakon njegovog dvosatnog razgovora s Kerryjem.

U tom smislu Turska će nastaviti dijeliti informacije sa SAD-om, pružati logističku podršku sirijskoj opoziciji i humanitarnu pomoć žrtvama rata u Siriji, dodaje se u saopćenju.

“Mi smo važni partneri, očito, u NATO-u, ali i ne samo u NATO-u”, rekao je Kerry poslije sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

Američki zvaničnici su istakli kako bi Turska mogla pomoći na druge načine, bez pridruživanja novoj vojnoj koaliciji.

“Turci igraju izuzetnu ulogu kad je riječ o humanitarnim aspektima… Igrali su i igrat će ključnu ulogu u našim naporima da spriječimo učešće stranaca [u borbama pobunjenika] i finansiranje terorista”, rekao je visoki zvaničnik State Departmenta uoči razgovora u Ankari.

Kerry obilazi Bliski istok kako bi pridobio što veću podršku za plan koji je američki predsjednik Barack Obama objavio u srijedu, a koji podrazumijeva udare na obje strane sirijsko-iračke granice kako bi se porazili borci grupe Islamske države, koji kontroliraju velike dijelove obje države.

Briga za taoce

Turska, članica NATO-a, koja dijeli dugu granicu i sa Sirijom i s Irakom, jedna je od glavnih saveznica Washingtona u regiji, ali je do sada izbjegavala uključiti se u novu vojnu kampanju, podsjeća Reuters.

Američki zvaničnici se nisu mnogo nadali da će Washington uspjeti uvjeriti Ankaru da prihvati značajnu ulogu u bilo kakvom vojnom angažmanu i saopćili su da će razgovori biti fokusirani na pitanja koja uključuju napore Turske da zaustavi priliv stranih boraca koji prolaze kroz njenu teritoriju, kao i na njenu ulogu u pružanju humanitarne pomoći.

Visoki turski zvaničnik rekao je da je Ankara ostala van dogovora sklopljenom u Džedi o pridruživanju Washingtonu u koaliciji protiv grupe Islamske države djelimično zbog toga što pokušava osloboditi 46 turskih talaca koje su zarobili borci te grupe u Iraku u junu.

Međutim, provladini turski mediji objavili su u petak članke u kojima se izražava širi skepticizam povodom Obaminih planova.

Izvor: Agencije