Oglasi

Kerry traži više novca za vanjsku politiku

Suština prvog govora novog državnog sekretara je da je bolje razmjestiti diplomate danas, nego razmještati vojnike sutra.

U prvom govoru na funkciji američkog državnog sekretara John Kerry je tražio više novca za vanjske poslove.

„Baš kao što je predsjednik Jefferson shvatio da moramo ulagati u obrazovanje kako bismo odgojili dobre građane, danas se pridružujem predsjedniku Obami u stavu da nam je potrebna jaka vanjska politika kako bismo zaštitili svoje interese u svijetu. Zašto ulaganje u vanjsku politiku može donijeti istu dobrobit jednoj naciji kao i obrazovanje učeniku? Zato što ništa neće donijeti toliko značajnu dobrobit nama i svim građanima svijeta kao ovo ulaganje u vanjsku politiku“, rekao je Kerry.

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić izvijestio je iz Washingtona da novi američki državni sekretar bira diplomatiju umjesto ratovanja.

Put 'slušanja'

„Čini se da se sve svodi na jednu rečenicu – bolje razmjestiti diplomate danas, nego razmještati naše vojnike sutra. To je očigledno pravac kojim ide sekretar Kerry sa predsjednikom Obamom“, javio je Puljić.

Kerry je prilikom svog prvog obraćanja iznio podatak da Sjedinjene Američke Države za vanjsku politiku troše tek oko jedan posto državnog budžeta.

Američki sekretar uskoro ide na službeni put u Evropu i na Bliski istok, što će, kako je izvijestio reporter Al Jazeere, biti njegov put „slušanja“, a ne prenošenja poruka.

Izvor: Al Jazeera