Kerry u posjeti zemljama Bliskog istoka

Kerryjeva posjeta dio je intenzivnih diplomatskih aktivnosti povezanih sa borbom protiv ISIL-a (EPA)

Sirija, grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) i izraelsko-palestinsko nasilje bit će glavne teme o kojima će američki državni sekretar John Kerry razgovarati tokom turneje po Bliskom istoku.

State Department je saopćio da Kerry planira da obiđe Ujedinjene Arapske Emirate, Izrael, Zapadnu obalu, prenosi AP.

Planirano je da u nedjelju Kerry otputuje za Abu Dabi, gdje će se sresti sa vladinim zvaničnicima i sa njima razmotriti niz političkih, sigurnosnih i regionalnih pitanja, saopštio je State Department, navodi AP.

On će o istoj temi razgovarati i tokom posjete Tel Avivu, Jerusalemu i Ramallahu.

Diplomatske aktivnosti

Kerryjeva posjeta dio je intenzivnih diplomatskih aktivnosti povezanih sa borbom protiv ISIL-a. Francuski predsjednik Francois Hollande posjetit će Washington u utorak, a Moskvu u četvrtak. S druge strane, američki potpredsjednik Joe Biden će se u ponedjeljak sastati sa ambasadorima desetaka zemalja koje učestvuju u koaliciji protiv grupe ISIL.

U Izraelu i Ramallahu Kerry će se susresti s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, kako bi obojici uputio poruku da preduzmu korake kako bi se smanjilo nasilje na tom području. Ipak, cilj posjete nije da se ponovo započnu mirovni pregovori ili postigne bilo kakav dogovor, saopćili su viši zvaničnici američke vlade u subotu.

Izvor: Agencije