Kerry u Rijadu uoči pregovora o Siriji

Američki državni tajnik John Kerry nalazi se u posjetu Saudijskoj Arabiji. Sastao se s kraljem Salmanom bin Abdulazizom te ministrima obrane i vanjskih poslova Kraljevine.

Tema sastanka sa saudijskim državnim vrhom je međusobna suradnja dvije države te aktualna situacija u regiji.

Kerryjev posjet Saudijskoj Arabiji dolazi nekoliko dana prije sastanka Međunarodne skupine za podršku Siriji, gdje će se razgovarati o nastavku mirovnih pregovora u toj zemlji.

Ahmed Alibrahim, politički analitičar iz Saudijske Arabije, kaže da Kerry nastoji osigurati podršku saveznika za očuvanje krhkog primirja, kako bi se ponovno otvorio diplomatski proces radi zaustavljanja rata u Siriji.

SAD će krajem ove godine dobiti novog predsjednika. Kada je riječ o podršci Saudijske Arabije novoj administraciji, moram istaknuti da će ona podržati sve što ide u korist sirijskog naroda”, kaže Alibrahim.

Saudijska frustracija postupcima SAD-a

Administracija predsjednika Baracka Obame, dodaje Alibrahim, nije bila efektivna kada je riječ o sirijskom sukobu, ali Saudijska Arabija je voljna raditi na rješenju sukoba u Siriji i na Bliskom istoku, zajedno s međunarodnom zajednicom.

“Ali unatoč toj spremnosti, ona je vrlo fustrirana postupcima SAD-a. Iako se u ovoj zemlji Amerika smatra prijateljskom zemljom, tek ćemo vidjeti jesu li te dvije zemlje i dalje saveznice. Saudijska Arabija, ali i druge zaljevske zemlje, nisu zadovoljne Obaminom doktrinom, odnosno njegovim pristupom na Bliskom istoku, prvenstveno prema Iranu i Siriji. Smatraju i da SAD nije ispunio obećanja koja je Obamina administracija dala Saudijskoj Arabiji”, navodi Alibrahim.

U Beču u utorak počinju pregovori o Siriji. Saudijska Arabija bi, kaže saudijski analitičar, voljela da ti pregovori uspiju, ali ukoliko se to ne dogodi, ona ima i druge opcije.

“Jedna od njih je i eventualna kopnena intervencija, koja ipak mora biti pažljivo koordinirana sa svim glavnim akterima uključenim u sirijsku krizu, uključujući Rusiju. Osim toga, moramo znati protiv koga se borimo – je li to ISIL ili sirijski režim. U svakom slučaju, Saudijska Arabija ima određene opcije koje bi mogla implementirati”, zaključuje Alibrahim.

Izvor: Al Jazeera