Kerry u S. Arabiji: Razgovori o Jemenu i Siriji

'Izrael treba živjeti u sigurnosti i miru sa svojim susjedima', kaže Kerry (Reuters)

Američki državni sekretar John Kerry razgovarao je u noći na četvrtak sa saudijskim princom, zamjenikom prijestolonasljednika i ministrom odbrane Mohamedom bin Salmanom, o sukobu u Jemenu i obnovi mirovnih pregovora između zaraćenih strana.

Kerry je doputovao u Džedu iz Nigerije kako bi razgovarao sa saudijskim čelnicima i predstavnicima drugih zaljevskih zemalja koje će obavijestiti i o američkim sastancima sa ruskim zvaničnicima o vojnoj saradnji u Siriji, rekao je jedan visoki američki zvaničnik uoči sastanaka.

Podrška zaljevskih zemalja planu za Siriju ključna je jer one imaju uticaja na sirijske opozicione grupe. Rusija i Iran podržavaju sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Razgovori se održavaju u trenutku kad su sirijski pobunjenici uz podršku turskih specijalnih vojnih jedinica, tenkova i aviona ušli u jedno od posljednjih uporišta grupe Islamska država Irak i Levant na tursko-sirijskoj granici. To je bio prvi veći ulazak turskih vojnih jedinica u Siriju.

Sastanak sa Lavrovom

State Department je ranije objavio da će se Kerry u petak u Ženevi sastati s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom kako bi se pokušali dogovoriti o mogućoj vojnoj i obavještajnoj saradnji u Siriji.

Dogovor bi mogao omogućiti koordinirane ruske i američke napadime na Islamsku državu te povlačenje Asadovih zrakoplova.

Razgovor s Mohamedom bin Salmanom trajao je tri sata, do jedan sat ujutro po mjesnom vremenu, javili su američki zvaničnici.

Kerry će se danas sastati sa saudijskim kraljem Salmanom.

Nakon toga razgovarat će s ministrima vanjskih poslova Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata te britanskim državnim podsekretarom za Bliski istok Tobiasom Ellwoodom o tome kako zaustaviti 16-mjesečni sukob u Jemenu, u kojem je poginulo gotovo 6500 ljudi, od kojih je pola civili.

Borba Irana i Saudijske Arabije

Saudijska zračna kampanja podrške jemenskom predsjedniku Abduu Rabuu Mansuru Hadiju koji se bori protiv šiitskih pobunjenika Husija koje podržava Iran pod sve većim je nadzorom međunarodne zajednice zbog velikog broja civilnih žrtava.

Visoki zvaničnik State Departmenta nije želio reći šta će Kerry predložiti.

“Multilateralni sastanak u Jemenu ima za cilj razmjenu ideja i inicijativa za nastavak političkih pregovora i pronalazak političkog rješenja”, rekao je. Bit će riječi i o slanju humanitarne pomoći.

Kerry će “izraziti našu zabrinutost zbog civilnih žrtava i štete na civilnim ciljevima u Jemenu”, rekao je zvaničnik, dodajući da će izvršiti pritisak na Saudijce da se pobrinu da zračni napadi budu precizni.

Jemenski mirovni pregovori suspendovani su 6. augusta na mjesec dana jer nije bilo nikakvog napretka. Borbe se nastavljaju i nijedna strana nije spremna na ustupke.

Pobunjenici ne popuštaju na sjeveru zemlje, a vladine snage nastoje osloboditi Taiz, veliki grad na jugozapadu zemlje nakon što su oslobodile dobar dio područja na jugu.

Vlada se bori i protiv Al-Kaide i ISIL-a na jugu i jugoistoku zemlje.

Izvor: Agencije