Kerryju nominacija za državnog sekretara

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama nominirao je senatora Johna Kerryja, veterana vanjske politike i bivšeg predsjedničkog kandidata, za narednog državnog sekretara.

Obama je u petak nominirao veterana vijetnamskog rata za nasljednika Hillary Clinton na poziciji glavnog američkog diplomate. 

Kerry, koji ima funkciju čelnika senatskog Komiteta za međunarodne odnose, trebao bi bez problema dobiti podršku kolega za poziciju državnog sekretara, a poznata je figura na međunarodnoj sceni.

Senator iz Massachusettsa je popravio svoju karijeru nakon što je tijesno izgubio predsjedničku trku 2004. godine protiv tadašnjeg predsjednika Georga W. Busha, nakon kampanje u kojoj je oštro napadan zbog svoje karijere sposobnog zapovjednik broda u Vijetnamu.

Sigurno imenovanje

Kerryjevo imenovanje je bilo skoro sigurno nakon što je američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima (UN) Susan Rice povukla svoje ime sa liste kandidata za poziciju državnog sekretara, nakon što su je republikanci napali zbog njene uloge u danima nakon napada američki konzulat u Bengaziju.

Senator iz Massachusettsa je igrao važnu ulogu u Obaminoj političkoj karijeri, prije svega izabravši ga da održi glavni govor na Demokratskoj konvenciji 2004. godine, na kojoj je do tada nepoznati zakonodavac iz Illinoisa stupio na političku scenu.

Kerry je također igrao ulogu republikanskog predsjedničkog kandidata Mitta Romneyja u trening debatama koje je organizirao predsjednički tim prije i tokom Obamine uspješne kampanje za drugi mandat u oktobru.

Clinton je kazala da želi odstupiti sa pozicije nakon što Obama počne svoj drugi mandat predsjednika narednog mjeseca i nakon što je njena zamjena potvrđena.

Sjajan izbor

Odlazeća državna sekretarka Hillary Clinton ocijenila je u petak da je američki predsjednik napravio sjajan izbor nominiranjem Johna Kerryja za njenog nasljednika na funkciji šefa američke diplomatije.

“Razgovarala sam sa senatorom Kerryjem i čestitala mu na imenovanju za državnog sekretara. Također sam razgovarala s predsjednikom Obamom i rekla mu da je napravio sjajan izbor”, navela je Clinton u saopćenju.

Izražavajući nadu da će Kerryjeva nominacija uskoro biti potvrđena, Clinton je rekla da je Kerryju “diplomatija u krvi” i da će njen “prijatelj, kolega i partner” unijeti decenije službe zemlji i veliko iskustvo u međunarodnim poslovima.

“On zna kako se brani naša zemlja i naše vrijednosti”, navela je Clinton, dodajući da je Kerry “uvažen širom svijeta” i da će “biti u stanju održati i proširiti američko globalno liderstvo”.

Odlazeća šefica američke diplomatije je navela da su Obama i ona “često tražili od senatora Kerryja da obavi delikatne diplomatske misije i prenese teške poruke”, a da je Kerry uspostavio “snažne veze s liderima širom svijeta”.

“U godinama koje dolaze treba nam jedan vođa s Kerryjevim iskustvom i talentom na čelu State Departmenta i USAID-a”, navela je, između ostalog, Clinton u saopćenju.

Podrška Ashton

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izrazila je zadovoljstvo zbog imenovanja senatora Kerryja za državnog sekretara SAD-a.

“Oduševljena sam nominacijom senatora Johna Kerryja kao nasljednika Hillary Clinton na mjestu američkog državnog sekretara”, navela je ona u saopćenju.

Ashton je rekla da je imala privilegiju da se sretne s Kerryjem u brojnim prilikama i da ga “njegovo značajno iskustvo, ne samo sa mjesta predsjednika senatskog Vanjskopolitičkog komiteta, čini idealnim kandidatom za takvu ključnu poziciju”.

“U očekivanju potvrde Kongresa, veoma se radujem bliskoj saradnji s njim i nastavku sjajne saradnje koju sam uspostavila sa sekretarkom Clinton”, navela je Ashton.

Izvor: Agencije