KFOR: Američka blindirana vozila nisu prijetnja nikome

Kosovski mediji navode kako su 24 blindirana oklopna vozila 'Humvee' dio šireg ugovora o kupovini ukupno 51 vozila (Reuters)

Glasnogovornik KFOR-a Vincenzo Grasso kaže da isporuka 24 blindirana vozila marke “Humvee” za potrebe kosovskih sigurnosnih snaga “ne predstavlja prijetnju ni za koga”.

Po njegovim riječima, nema naznaka da na teritoriju Kosova može doći do bilo kakve vojne akcije.

Kosovski mediji su prije nekoliko dana objavili da su vozila “Humvee” iz SAD-a stigla na Kosovo i očekuje se da će biti na raspolaganju kosovskim oružanim snagama.

Grasso kaže da su blindirana vozila namijenjena za transport ljudstva i tvrdi da “nema razloga za strah i zabrinutost”, prenose kosovski mediji.

Napominje da je isporuka vozila kosovskim sigurnosnim snagama “rezultat bilateralnog sporazuma između Prištine i Washingtona i nema nikakve veze s KFOR-om”.

“Sporazum je potpisan u srpnju ove godine, bio je naširoko predočen u javnosti i svi su bili upoznati s tim”, naveo je Grasso.

‘Nema razloga za strah’

Na konstataciju da su Srbi na području cijelog Kosova uplašeni podrškom koju službena Priština dobiva od SAD-a, te na pitanje je li KFOR spreman da ih zaštiti ukoliko, eventualno, dođe do napada na područja u kojima žive, Grasso kaže da “nema razloga za strah i zabrinutost”.

“KFOR je na Kosovu u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i pruža sigurno okruženje za sve građane, počevši od 1999. godine. U potpunosti je posvećen svom mandatu i nastavit će štititi sve ljude na Kosovu te jamči mir i stabilnost”, rekao je Grasso. 

Uvjerava kako “nema naznaka” da bi se mogli ponoviti nasilni događaji iz 2004. godine.

KFOR je spreman intervenirati

Upitan je li KFOR spreman odgovoriti na eventualnu vojnu akciju Prištine, Grasso je rekao da je misija “spremna intervenirati u skladu s Rezolucijom 1244 protiv bilo koga tko ugrožava sigurno okruženje”.

“Nema naznaka da na Kosovu može doći do bilo kakve vojne akcije. KFOR održava dobru suradnju i otvorene odnose sa svim institucijama i organizacijama odgovornim za sigurnost na Kosovu, a ostvarujemo suradnju i sa Vojskom Srbije”, rekao je Grasso.

Kosovski mediji navode kako su 24 blindirana oklopna vozila “Humvee” dio šireg ugovora o kupovini ukupno 51 takvog vozila.

Sjednica kosovske skupštine na čijem će dnevnom redu biti formiranje vojske Kosova zakazana je za petak, 14. prosinca.

Izvor: Agencije