KFOR: Nije bilo opasnosti za Visoke Dečane

KFOR saopćio da nije postojala opasnost po manastir (Al Jazeera)

Pravoslavni manastir Visoki Dečani na Kosovu čuvaju KFOR i kosovska policijska služba.

Snage Kosovske policije i KFOR-a spriječile su grupu lokalnih Albanaca da priđu manastiru.

Grupa je nezadovoljna odlukom Vrhovnog suda Kosova da se manastiru vrati 23 hektara zemljišta, koje je do 1997. godine pripadalo kompanijama Apiko i Iliria.

Iz Eparhije Raško-prizrenske saopćeno je da manastiru prijeti rukovodstvo opštine Dečani. Situacija je u večernjim satima u petak mirna, ali napeta. Kapije su zatvorene za sve posjetioce.

Kako prenosi Tanjug, KFOR je kritizirao izvještavanje nekih medija u Srbiji o dešavanjima oko manastira, nazvavši ga pretjeranim.

“Ni u jednom trenutku, niti na bilo koji način, nije postojala opasnost po manastir”, izjavio je glasnogovornik KFOR-a Uwe Nowitzki.

Bez incidenta

“Demonstranti su oko 11.15 sati došli do prvog punkta na putu ka manastiru Dečani, noseći mali broj plakata i uz pratnju medija. Oko 11.35 sati su ti ljudi, u pratnji Kosovske policije i malog broja pripadnika KFOR-a, provedeni do drugog punkta iznad ulaza u manastir. U 12.15 sati protest je bio okončan. Demonstranti nisu došli dalje od drugog punkta, bili su mirni i pored toga pod kontrolom Kosovske policije i KFOR-a”, rekao je Nowitzki.

Istovremeno je Nowitzki, u ime KFOR-a, pozvao sve strane da se uzdrže od korištenja “rasplamsavajućeg govora i pravljenja negativnog raspoloženja”.

Kako se navodi u saopćenju Eparhije, zbog prijetnji rukovodstva opštine Dečani i grupa koje danima organiziraju demonstracije u ovom gradu protiv manastira Visoki Dečani, a posebno njihove namjere da u petak demonstriraju pred manastirom, iguman manastira arhimandrit Sava Janjić odlučio je da zatvori kapije manastira za sve posjetioce, prvi put u toku posljednjih 13 godina.

Policija Kosova nije dozvolila desetorici članova organizacionog odbora protesta u Dečanima da na zidove koji okružuju manastir postave plakate na kojima je pisalo “Manastire nemoj da nam kradeš budućnost”, “Manastir je vrednost našeg kulturnog nasleđa” i “Manastire nemoj da tražiš našu imovinu”.

Članovi organizacionog odbora su optužili kosovskog ministra policije Bajrama Redžepija i direktora Regionalne policije u Peći Šabana Šalju da time onemogućavaju ostvarivanje ljudskih prava i slobodu kretanja, pa su te plakate postavili na oko kilometar daleko od ulaznih vrata manastira.

Kosovska policija saopćila je da je na vrijeme preduzela sve potrebne mjere kako bi se omogućio red i mir u Dečanima.

Izvor: Agencije