KFOR: Nismo blokirali Gazivode

Izvor: YouTube / Anel Grbovic

Međunarodna vojna misija na Kosovu (KFOR) smanjila je u poslijepodnevnim satima svoje prisustvo na prilazu hidroelektrani Gazivode.

Dok je jutros na prilazu hidroelektrani i jezeru bilo dvadesetak pripadnika američkog kontingenta, u više vozila, poslijepodne su ostala samo dva vozila na prilazu hidroelektrani, javlja Tanjug.

Američki vojnici, s puškama, stoje ispred vozila, a povremeno ih obilaze timovi za vezu KFOR-a.

Pripadnici KFOR-a ukazali su jutros da nije riječ o blokadi hidroelektrane, nego o dijelu planirane redovite vježbe međunarodnih snaga na Kosovu.

Vojnici KFOR-a ne zaustavljaju promet, niti sprječavaju prilaz hidroelektrani.

Jezero i hidroelektrana Gazivode, nedaleko Zubinog Potoka, i trafostanica Valač su ključni energetski resursi na sjeveru Kosova i u vlasništvu su Elektroprivrede Srbije.

Gazivode, prema nekim procjenama, prihoduju desetke milijuna eura godišnje.

Dio sustava je i kanal Ibar – Lepenac, koji je praktično vitalni vodni resurs za teritorij Kosova, počevši od opskrbe vodom preko navodnjavanja do rashlađivanja Termoelektrane “Obilić”.

KFOR: Nismo blokirali Gazivode

KFOR je u međuvremenu priopćio da nije blokirao hidroelektranu Gazidove na sjeveru Kosova.

“KFOR obavlja svoju normalnu dužnost pod mandatom [Rezolucije Ujedinjenih naroda] 1244. Nema nikakve blokade Gazivoda i KFOR nije preuzeo kontrolu nad branom i hidroelektranom”, navodi se u objavi na Twitter nalogu te misije.

Situacija je, navode, mirna i pod kontrolom, a KFOR je na Kosovu da bi zaštitio sve građane.

Prethodno je KFOR na Facebooku potvrdio da je proveo dvodnevnu planiranu vježbu na Kosovu.

Navodi se kako se KFOR kretao širom Kosova, kako bi “održao spremnost i operativnu sposobnost”.

Normalan dan u Mitrovici

U međuvremenu, u Sjevernoj Mitrovici od jutros je uobičajen dan kada ljudi u velikom broju idu na gradsku tržnicu.

Svoje proizvode donijeli su Srbi iz sredina južno od Ibra jer druge tržnice, gdje sigurno mogu prodati ono što proizvedu, nema, javlja Tanjug.

Vrijeme je godišnjih odmora, pa je na ulicama manje ljudi, ali ništa ne ukazuje da su se uplašili ili da su u panici poslije prijetnji koje su pojedini mediji prenijeli o eventualnom zauzimanju Gazivoda tijekom protekle noći, prenosi Beta.

S pozornošću osluškuju poruke iz Beograda i očekuju da će rješenje za pitanje Kosova, pa i sjevera Kosova, biti pronađeno u dijalogu i na miran način.

Na ulicama je uobičajeno prisustvo pripadnika Kosovske policijske službe dok vojnika KFOR-a u samom gradu gotovo i da nema.

Izvor: Agencije