KFOR počeo uklanjati barikade

KFOR odgovoran za slobodu kretanja i za sigurnost građana na čitavoj teritoriji Kosova (EPA)

Srbi iz sela Jagnjenica, u opštini Zubin Potok, pojačali su jutros barikadu na putu sa još dva kamiona natovarena balvanima, nakon što su vojnici KFOR-a pokušali ukloniti barikade, koju su, prije mjesec dana, Srbi postavili na putu prema Brnjaku.

Pripadnici KFOR-a u dva navrata su koristili suzavac da rastjeraju građane okupljene na ovoj barikadi, zbog čega su demonstranti morali zatražiti ljekarsku pomoć.

KFOR je koncentriran na barikadi u Jagnjenici na kojoj nema zemljanih ili betonskih nasipa, dok se još jedan konvoj nalazi 300 metara od glavne barikade u selu Zupče.

KFOR je rano jutros pokušao osigurati nesmetan prolaz svojim vozilima za snabdijevanje jedinica na administrativnom prijelazu Brnjak. Lokalni Srbi su na barikadama, a predsjednik Srbije Boris Tadić zatražio je od KFOR-a i Euleksa da se uzdrže od upotrebe sile, dok je od lokalnih lidera zahtijevao da odlučuju u vitalnom interesu građana, a ne stranaka.

Pokušaj hapšenja

Prema prijelazu Jarinje nije bilo pokreta, niti aktivnosti trupa KFOR-a. Na barikadi u mjestu Zupče, također na putu prema Brnjaku, konvoj KFOR-a, koji je stigao rano jutros, nije preduzimao nikakve akcije prema okupljenoj grupi lokalnih Srba.

Barikadu na samom prijelazu Brnjak zauzeli su francuski pripadnici KFOR-a, tako što su proširili sigurnosnu zonu oko baze na prijelazu.

Prema saznanjima Blica, na ovoj barikadi je oko 01.30 sati bilo petnaestak ljudi gdje se sa svitanjem očekivalo rušenje barikade. Po dolasku do zemljane barikade, Euleks je prešao preko nasute zemlje i pokušao uhapsiti okupljene koji su, međutim, pobjegli. Potom su se pripadnici francuskog kontingenta KFOR-a rasporedili duž zemljane barikade.

Na putu od Zubinog Potoka ka Brnjaku ima sedam tunela od kojih svaki može biti barikada. Lokalnim Srbima je najlakše zatvoriti taj dio puta, jer se svaki tunel može zasuti i blokirati što bi dovelo do potpunog prekida saobraćaja.

Na Jarinju, u općini Leposavić, nema aktivnosti KFOR-a. Na barikadi ispred tog prijelaza okupljaju se građani okolnih mjesta zbog predostrožnosti i pripravnosti.

Tadić je ranije apelirao mirovnjacima da se uzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih srpskih lidera zatražio da situaciju ne koriste „u svrhu nekih budućih izbora“.

Predsjednik Srbije je istakao da “građani ni po koju cenu ne smeju pribeći nasilnim reakcijama, jer one vode u sunovrat”.

“Država Srbija zahteva od svih činilaca striktno poštovanje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i Plan u šest tačaka generalnog sekretara UN-a, koji definišu statusnu neutralnost međunarodnih institucija na Kosovu”, rekao je Tadić i dodao da je potrebno osigurati nesmetano logističko snabdijevanje međunarodnih misija.

Kontrola prijelaza

Portparol KFOR-a Uve Novicki izjavio je da je akcija KFOR-a na teritoriji opštine Zubin potok bila uspješna i da će KFOR nastaviti s akcijama u cilju uspostavljanja slobode kretanja na teritoriji Kosova.

“KFOR je uspio uspostaviti kontrolu nad prelazom Brnjak, kao i nad alternativnim putem oko tog prijelaza, koji je korišten za šverc”, rekao je Novicki Tanjugu.

Novicki je podsjetio da je KFOR odgovoran za slobodu kretanja i za sigurnost građana na čitavoj teritoriji Kosova.

On nije htio precizirati da li će KFOR sprovesti akcije u drugim dijelovima sjevera Kosova.

Izvor: Agencije